byhave by plantekasser
Medarbejder

Giv kommunerne et grønt benspænd

I dag skal Folketinget stemme om et forslag om at skal udarbejde startegier for mere bynatur. Stem ja fordi de bynære rekreative arealer har en helt enorm værdi for samfundet i forhold til bosætning, sundhed, klimatilpasning, naturkrise og meget mere.
Winni Grosbøll
Direktør

I dag skal Folketinget stemme om et forslag fra Frie Grønne der går på, at kommunerne skal udarbejde bynaturstrategier med et mål om f.eks. 20 pct. natur i alle byer med over 10.000 indbyggere inden 2030. Partiet foreslår blandt andet at der fastlægges et minimumskrav for og en definition af, hvor grønt et område er, og et krav om at der maksimalt skal være 300 meter til det nærmeste grønne område.

Det forslag ligger godt i tråd med Green Cities udspil om Grøn Norm 2.0, som et værktøj til at hjælpe kommunerne med at skabe klima, trivsel, biodiversitet, social sammenhængskraft og økonomien i de større byer. Værktøjet findes altså, men politikerne skal beslutte, at nu skal den værktøjskasse åbnes og tages i brug!

Det er jo alment kendt, at træer og bynære skove forbedrer byklimaet, giver skygge og læ, kan suge store mængder regnvand og kan skabe rammer for aktivt friluftsliv. Vores kommuner står potentielt med en unik chance for at udvikle mere robuste, grønnere og sundere byer. Et af midlerne kunne være flere bynære skove, men der er også et stort potentiale i at aktivere kedelige græsarealer, bruge idrætsanlæg til flere formål fx med vildere natur eller sikre at foreninger og skoler kan bruge virksomheders grønne arealer. Det så vi gode eksempler på, da skolerne pludselig skulle flytte ud under første coronanedlukning og det kan der bygges videre på lokalt.

Når der bygges nyt i byerne har kommunerne en norm for, hvor mange nye parkeringspladser der skal oprettes. Men hvorfor har vi ikke en norm for, hvor stort et grønt områder, der bør gives plads til, så vi sikrer at nybyggede områder ikke bliver endeløse betonørkner? De bynære rekreative arealer har en helt enorm værdi for samfundet i forhold til bosætning, sundhed, socialt opholdsrum og meget mere. Ja, der er kamp om arealerne i byerne, men vores byer skal være grønnere, for vi ved at det gavner borgernes trivsel og livskvalitet og hjælper med den klimatilpasning, der er tvingende nødvendig i byerne. Derfor håber jeg politikerne tør give kommunerne et grønt benspænd og stille krav til natur i byerne!