Nyhed

Udlodningsmidlerne gør en forskel

udlodning 2020
Pressede skoler og dagtilbud, fysisk og mental sundhed, og adgang til naturen. De cirka 30 millioner kroner, som hvert år uddeles via Udlodningsmidler til Friluftsliv, er med til at løse nogle af udfordringerne i samfundet. Det blev især tydeligt i 2020.

I 2020 fik rigtig mange danskere øjnene op for, hvad naturen kan. Hvordan den kan bruges som undervisningslokale. Hvordan den kan erstatte et fitnesscenter. Hvordan den kan holde sammen på fællesskaber. Og hvad den friske luft gør for vores mentale sundhed. 

Friluftsrådet giver hvert år tilskud til projekter, som skaber mere og bedre friluftsliv. Det er alt fra nye vandrestier og sheltere til kajakhold for ensomme og samarbejder mellem skoler og spejdergrupper. 

I 2020 blev det for alvor understreget, hvordan udlodningsmidlerne gør en forskel for en masse mennesker.

236 projekter blev støttet med i alt 32,8 millioner kroner. Heraf gik tre millioner kroner til et projekt, der gør naturen mere tilgængelig for folk med funktionsnedsættelser. Godt 14 millioner blev uddelt til 94 projekter målrettet mere friluftsliv for børn og unge - heraf 2 millioner til et projekt, der skal give naturuvante børn med særlige behov en større forståelse for naturen. Og godt ti millioner kroner gik til 34 forskellige projekter, der handler om at give så mange som muligt bedre adgang til vores natur. 

Friluftsliv i skolerne

Derudover oprettede Friluftsrådet i foråret 2020 en særlig Covid-19 akutpulje til de skoler, fritidsklubber, børnehaver, vuggestuer og dagplejer, der pludselig skulle operere i en helt ny virkelighed.

Nedlukning efterfulgt af skrappe krav til afstand, udendørs undervisning og ingen leg og læring på tværs af klasser lagde et stort pres på lærere og pædagoger.

Udlodningsmidler i tal 2020

I alt uddelt: 51,7 mio. kr.

Driftstilskud til 17 landsdækkende natur- og friluftsorganisationer: 18,9 mio. kr. 

Projekter inden for forskellige temaer: 32,8 mio. kr.

Adgang til naturen
10,2 mio. kr. til 34 projekter, som forbedrer adgangsforholdene til naturen.

Børn og unge
14,4 mio. kr. til 94 projekter, der udvikler børn og unges friluftsliv og naturforståelse, særligt hos dem, der er uvante med naturen.

Covid-19 akutpulje
3,2 mio. kr. til 107 projekter, hvor dagtilbud, skoler m.v. samarbejder med foreninger eller andre lokale aktører om udendørs aktiviteter og læring.

Fremtidens stier
5 mio. kr. til et projekt, der udvikler og tester en metode til kortlægning og formidling af rekreative stier og ruter i Danmark.

Via Covid-19 Akutpuljen blev der uddelt tre millioner kroner til 107 projekter, hvor lokale samarbejder mellem bl.a. skoler og foreninger gjorde udeliv, -leg og -undervisning både muligt, sjovt og lærerigt.

Som et konkret eksempel modtog Lynæs Sejl- og Kajakklub tilskud til et samarbejde med lokale skoler, hvor klubbens frivillige medlemmer lærer eleverne om sejlads og havets dyr og planter. 

”Det er vigtigt at have et godt øje for, hvad det er, samfundet har brug for, og hvad det er, natur og friluftsliv kan gøre for at være en del af løsningen. Vores samfund stod i 2020 overfor reelle udfordringer - Udlodningsmidler til Friluftsliv var med til give reelle løsninger,” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Foreninger er den røde tråd  

Den røde tråd i størstedelen af projekterne er frivillige foreninger og de tusindvis af frivillige medlemmer og mennesker, der arbejder for friluftsliv. 

I 2020 blev der uddelt 28,3 millioner kroner til foreninger, landsdækkende såvel som lokale, og med foreningerne som enten primær aktør eller samarbejdspartner i projekterne.

“De mange foreninger er helt afgørende for at få udbredt friluftsliv til flere,” siger formand for Friluftsrådet Niels-Christian Levin Hansen.

Især lokale foreninger spiller en vigtig rolle.

“De store udviklingsprojekter, som hovedorganisationerne driver, er væsentlige, fordi de er med til at skabe løsninger og ændre forholdene for friluftsliv i Danmark, men de små lokale projekter er også med til at løse store udfordringer. Og det er via foreningerne og de lokale ildsjæle, vi er med til at skabe liv i de små lokalsamfund rundt om i Danmark, ligesom de binder fællesskaber sammen i de store byer,” siger Niels-Christian Levin Hansen.

Udlodningsmidler til Friluftsliv har fra 2018-2020 støttet projekter i næsten alle Danmarks 98 kommuner. 

Læs årsberetningen for Udlodningsmidler til Friluftsliv

Missing indholdselement.