Nyhed

Tilfreds med ministerudspil: MTB-spor giver bedre friluftsmuligheder

Miljø- og Fødevareministeren vil sikre flere mountainbikespor i hele landet. God ide, der forbedrer mulighederne for friluftsliv, lyder det fra Friluftsrådet.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Vi synes det er en rigtig god ide, at Naturstyrelsen etablerer flere MTB-spor og dermed giver bedre muligheder for at dyrke en meget populær friluftsaktivitet. Vi glæder os over, at ministeren vil udbrede de blå spor, hvor alle kan være med - også børn - bare man er lidt øvet cyklist og hvor der er tænkt på sikkerheden” siger formand for Friluftsrådet Lars Mortensen. Esben Lunde Larsen redegør for de nye retningslinjer for MTB-spor i dagens udgave af Politikens rejsetillæg.

”Også mange kommuner etablerer nye mountainbikespor – ikke mindst til glæde for borgernes sundhed, men også som led i en styrket turismeindsats. Der er således både sundhed og øget beskæftigelse og indtjening til lokalområderne ved etablering af MTB-ruterne” fortsætter Lars Mortensen.

Flere kører på mountainbike

Mountainbikecykling i naturen er populært og antallet af mountainbikes er vokset markant de seneste år. 15 % af danskerne kører af og til på MTB i naturen og 45 % af dem, er startet på det inden for de seneste fem år, viser Friluftsrådets seneste undersøgelse af danskernes friluftsliv (2017).

Friluftsrådet mener, at flere MTB-spor både er med til at inspirere flere til en cykeltur i naturen og samtidig er det en god måde at regulere færdslen på og mindske konflikter med andre besøgende i skovene. For selvom en undersøgelse viser, at kun en lille andel af naturbrugerne føler sig generet af mountainbikeryttere, er der i nogle skovområder en så stor koncentration af mountainbikecyklister, at man skal tænke på hensynet til både naturen og de øvrige gæster.

Frivillige skaber gode vilkår i naturen

Friluftsrådet bakker op om ideen med frivillige partnerskaber og sporbyggerlag i skovene, der er med til at bygge og vedligeholde spor. Det er der gode erfaringer med:

”Det har vi set kan fungere godt og partnerskabet får nogle af mountainbikeudøverne til at involvere sig i at skabe gode vilkår for deres friluftsaktivitet. Samtidig får de også indsigt i og respekt for naturen og for andre friluftsmennesker, der bruger naturen på en anden måde” siger Lars Mortensen.

Friluftsrådet har tidligere gennemført kampagnen ”Flink af natur”, med oplysning om regler og god adfærd og i samarbejde med Naturstyrelsen, DGI og Danmarks Cykle Union udarbejdet ”Mountainbikernes naturlov” - et fælles MTB-kodeks for god adfærd.

Mere om MTB og friluftsliv

Se undersøgelserne:

Danskernes brug af naturen og oplevede gener (2015)

Danskernes Friluftsliv (2017)

Se mere om Friluftsrådets arbejde med MTB