Nyhed

Ti kommuner sætter fokus på sundhed i naturen

Friluftsrådet vil i partnerskab med ti kommuner fordelt over hele landet styrke koblingen mellem friluftslivet og danskernes sundhed.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ti kommuner skal i partnerskab med Friluftsrådet gå forrest i arbejdet med at skabe sundhed gennem aktiviteter i naturen. Fredensborg, Hjørring, København, Nordfyn, Svendborg, Thisted, Tønder, Vejle, Vesthimmerland og Vordingborg Kommuner er netop blevet udpeget til fokuskommuner i Friluftsrådets projekt Sund i Naturen.

Naturen rummer et stort potentiale, både i forhold til fysisk og mental sundhed, og fælles for de ti kommuner er deres gode erfaringer med at inddrage naturen i deres forebyggende, sundhedsfremmende og rehabiliterende arbejde. Og ikke mindst ønsket om at bruge naturen endnu mere i deres indsatser.

En vej ud af livskrisen

I Svendborg Kommune er man glade for, at blive udnævnt til fokuskommune.
"Naturen er helt særlig på Sydfyn og en del af vores identitet og hverdagsliv. Vi har rigtig gode erfaringer med at flytte de kommunale indsatser ud i naturen. Eksempelvis i vores manderehabiliteringindsats, hvor naturfortælling, fællesskab og kropsbevidsthed giver mænd i livskrise øget handlekompetence i livet. Eller når en socialpædagog og en naturvejleder tager sindslidende, handikappede eller misbrugere med ud i naturen," siger Peter Nørskov Junge, sundhedskonsulent i Svendborg Kommune.

Også i Friluftsrådets lokale kreds på Sydfyn er der glæde over, at samarbejdet med Svendborg Kommune tager en ny drejning. Ninna Larsen, der er medlem af kredsbestyrelsen og selv bor i Svendborg, er uddannet fysioterapeut og ser nogle spændende og sjove nye samarbejdsflader mellem de kommunale tilbud og de lokale friluftsforeninger:

"En løbetur er langt fra kuren for alle, når vi skal have folk til at røre sig mere. Hvis man ikke i forvejen er aktiv og måske vejer lidt for meget, kan det være den direkte vej til skader. Jeg er selv aktiv roer, og roning kunne ligesom mange andre friluftsaktiviteter være et godt alternativ til dem, der måske ikke i forvejen er ret aktive", siger Ninna Larsen, medlem af Friluftsrådets Kreds Sydfyn.

Målgrupper i projekt Sund i Naturen
  • Børn med overvægt – og deres familier
  • Børn og unge med psykiske og mentale udfordringer
  • Voksne med psykiske og sociale udfordringer
  • Voksne med kroniske sygdomme
  • Ældre der er ensomme
Fokuskommuner i Sund i Naturen

Fokuskommunerne i Sund i Naturen er Fredensborg, Hjørring, København, Nordfyn, Svendborg, Thisted, Tønder, Vejle, Vesthimmerland og Vordingborg. Sammen sætter vi fokus på, hvordan friluftsliv og naturglæde er en del af løsningen i kommunernes arbejde med forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering.

Danskerne bliver sundere i naturen

Partnerskabet mellem Friluftsrådet og de ti kommuner udspringer af projektet Sund i Naturen, der stiller skarpt kommunernes brug af friluftsliv og natur i deres sundhedsfremmende indsatser.

Målet er i fællesskab at samle og udvikle gode eksempler på indsatser i naturen, som andre kommuner kan hente inspiration i og implementere.

”Vores tætte samarbejde med kommunerne i Sund i Naturen er meget værdifuldt for Friluftsrådet. Vi ved, at danskerne i høj grad oplever, at friluftsliv gør os sundere. Sammen med de ti fokuskommuner kommer vi nu helt ud og arbejder med nogle af de mennesker, som har allermest brug for en løftestang for deres sundhed. Det gør mig altid glad, hvis vores arbejde kan rykke nogle af de danskere, der ikke kommer ret meget i naturen til at bruge naturen mere”, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Partnerne i projektet vil i fællesskab udvikle nye metoder til at bygge bro mellem de kommunale tilbud til borgerne og det lokale foreningsliv, som for eksempel friluftsforeninger og idrætsforeninger, så borgerne kan holde fast i deres nye gode vaner i naturen, når kommunens tilbud slutter.