Nyhed

Terapihaver styrker mental sundhed

Foto af blomst pink fingerbøl
En terapihave gavner brugernes mentale sundhed. Det viser erfaringerne fra et projekt, hvor FAKTI – Forening for flygtninge og indvandrerkvinder – med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv - har etableret en terapeutisk have til gavn for foreningens medlemmer.

Naturen kan styrke vores mentale sundhed, viser erfaringer fra en terapihave til minoritetsetniske udsatte kvinder. I 2014 muliggjorde en bevilling på 359.000 kroner fra Friluftsrådet anlæggelsen af en terapeutisk have i tilknytning til FAKTI - et tilbud til udsatte flygtninge- og indvandrerkvinder. Den terapeutiske have strækker sig over 500m2  på Bispebjerg Bakke i København.

Den terapeutiske haves mange muligheder

ALS Research står bag en ny evaluering af terapihaven, der gennemgående viser, at haven har en væsentlig og positiv effekt på dens brugere. Det gælder særligt for FAKTI’s medlemmer, som er udsatte minoritetsetniske kvinder, hvoraf de fleste er over 40 år. 

Gennemgående træk ved medlemmerne af FAKTI

FAKTI’s medlemmer er udsatte minoritetskvinder, hvoraf de fleste er over 40 år. Kvinderne lever et socialt isoleret liv og har ofte enten psykiske eller fysiske mén som følge af traumatiske hændelser såsom krig, tortur og flugt. Dertil har de ingen arbejdstilknytning og enten lav-eller ingen uddannelse- Deres danskkundskaber er endvidere begrænsede trods mange år i landet. For mange af kvinderne er livet desuden præget af social kontrol og vold i ægteskabet.

Med haven er der blevet skabt et rum, hvor medlemmerne føler sig trygge. Formålet med haven er at danne rammer for at bruge naturen som en miljøterapeutisk rum til at støtte de kvinder, som kommer der. Mange af medlemmerne bruger haven til at bryde deres sociale isolation ved hjælp af det fællesskab, som haven bringer med sig. Medlemmerne bruger derfor i høj grad de dele af haven, som byder op til fællesskab og snak. I designet af haven er der dertil taget hensyn til kvindernes fysiske og psykiske helbredsproblemer.

 

Det er ligesom fisk, der ikke er glade, når de ikke er i vandet og glade, når de kommer i vand. Sådan er det at komme i haven – som en fisk i vandet. Jeg bliver frisk, glad og ung af at komme i haven. Når jeg bare går derhjemme, bliver jeg gammel.
Medlem af FAKTI
Unge med anden etnisk baggrund i grønt areal
Naturen er en god ramme for nytilkomne flygtninge, som skal integreres i lokalsamfundet.

Generelt viser evalueringen, at medlemmerne oplever en stor glæde ved at komme i haven. For nogle handler det om at få lov til blot at sidde i haven, nyde luften, lydende og duftene, mens det for andre handler om de aktiviteter, som finder sted i haven – at de kan få lov til at lave noget aktivt, der kan få sorgen, angsten og savnet til at forsvinde for en stund. Haven danner rammer for forskellige friluftsaktiviteter såsom samtaleterapi mellem medlemmer og FAKTI’s personale, undervisning, gymnastik og yoga, hvile, dyrkning af grøntsager og blomster, osv. Brugernes ophold i haven bidrager til øget trivsel og livsglæde. En af deltagerne beskriver det således:

”Det er ligesom fisk, der ikke er glade, når de ikke er i vandet og glade, når de kommer i vand. Sådan er det at komme i haven – som en fisk i vandet. Jeg bliver frisk, glad og ung af at komme i haven. Når jeg bare går derhjemme, bliver jeg gammel.”

"Det er godt, at vi får erfaringer og mere viden om, hvad og hvordan naturen gavner mennesker og hvilken effekt terapihaver har. Og vi glæder os over de gode resultater i projektet," siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet. 

Kontakt
Portrætfoto af Rikke Damm - konsulent i Friluftsrådet
Konsulent
24 52 60 89