Nyhed

En strandtur for alle: Handicapfaciliteter på Blå flag strande

Foto af Rosa-Maria på kørestolsrampe
For de fleste mennesker er sommerferien lig med en tur på stranden, men har man et handicap, kan det være et uoverskueligt projekt, når man ikke kender til strandens faciliteter.

Er der handicaptoiletter i området? Er der en rampe, så man kan få sin kørestol helt ned til vandkanten? Er stranden udstyret med en badekørestol? 

For Rose-Maria Helle er toiletfaciliteter, stisystemer og underlag afgørende for, at hun kan udleve hendes store glæde ved naturen. 

For nogle mennesker er det vigtigt at komme ud i naturen, og jeg er en af de mennesker, der har det meget fint med at komme ud i naturen – det er nærmest livsvigtigt for, at jeg har det godt mentalt.
Rose-Maria, Frivillig i Friluftsrådet 

Sammen med Rose-Maria og servicehunden Flickan er vi taget til Blå flag stranden i Ishøj, for at kigge nærmere på de faciliteter, som gør det muligt for folk med handicap at komme på stranden. 

”Det er jo fantastisk, at der er en badebro med rampe, hvor man kan køre ned med sin kørestol - hvis man ovenikøbet kan låne en badekørestol er det helt optimalt, for de fleste har jo ikke en kørestol, der er egnet til at køre i vand”. 

Rose-Maria er frivillig i Friluftsrådet, og hun arbejder for, at andre med fysiske eller psykiske handicap får naturoplevelser på lige fod med alle andre. Hun glæder sig over, at Blå flag-programmet arbejder for, at gøre oplevelserne ved vandet mere tilgængelige. På den måde kan flere nyde godt af den rene badevandsgaranti og de miljøtiltag, som Blå flag strande tager. 

Foto: badegæst i kørestol på rampe


Mindst en af de blå flag strande i en kommune skal være udstyret med både handicaptoilet og parkering, som er tilgængelig og tydeligt markeret. Det anbefales også kraftigt, at der etableres ramper, så alle kan få adgang til vandet. 

Hvis den eneste Blå flag strand i en kommunen ikke er handicapvenlig, skal stranden søge dispensation og præsentere en plan for, hvordan og hvornår stranden kan opfylde kriteriet, som en central del af dispensationsansøgningen. 


 

Alle mennesker har glæde af handicapfaciliteterne på en strand, og det er også Rose-Marias erfaring, at især kørestolsramperne gør strandoplevelsen bedre for både unge og ældre. Udover at børn bruger ramperne til at lege, er mange børn også mere trygge ved at komme i vandet fra en rampe. Samtidig gør ramperne det også muligt for gangbesværede ældre at støtte sig til gelænderet på deres færd ud i havet. 

”Jeg har oplevet mange strande med kørestolsramper, hvor folk går ned for at morgenbade og bruger rampen til at lægge deres tøj på. Om aftenen går folk ned og ser solnedgangen og går ned af rampen i stedet for gennem det tunge sand – så ramper er ikke bare for kørestolsbrugere, de er for alle”. 

Find informationer om handicapfaciliteter på kortet over Blå flag strande 

Via kortet over Blå flag strande kan du trykke på et blåt flag i nærheden af dig, for at se strandens handicapfaciliteter. Så bliver det lettere at planlægge en strandtur, hvis dig eller nogle af dine nærmeste for eksempel bruger kørestol.