Nyhed

Søg støtte til ny skov fra Klimaskovfonden

Børn blade skov
Klimaskovfonden åbner en ny ansøgningsrunde, hvor kirker, kommuner og private lodsejere kan søge støtte til rejse skov eller udtage små lavbundsarealer som et led i klimaindsatsen. Ansøgningsrunden er åben fra 15. maj til 30. juni 2023.

Klimaskovfonden åbner nu en ny ansøgningsrunde, hvor lodsejere kan søge støtte til skovrejsning og udtagning af lavbundsjorder. Begge typer af projekter har en positiv effekt på CO2-udledningen, og de er et vigtigt element i klimaindsatsen. 

"Vi oplever stor interesse i at rejse skov, og vi glæder os til at få endnu flere arealer i spil i Danmarks klimaindsats med den kommende ansøgningsrunde," siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden. 

For at sætte fart på klimaindsatsen ønsker fonden at støtte projekter, der giver mest mulig CO2-reduktion for pengene. Derfor gives støtte til projekter efter en model, hvor man som ansøger selv sætter prisen for projektet. De projekter i ansøgningsrunden, der har størst CO2-effekt for det laveste beløb har højest prioritet. 

Små træer kan give store naturoplevelser

Udover CO2-bindingen vurderes projekter også på, i hvilket omfang der opnås synergieffekter med projektet, for eksempel i forhold til muligheder for at dyrke friluftsliv i den nye natur. For selvom der går mange år fra de små træer plantes, til skoven er fuldt udvokset, så har skov værdi som rekreativt område allerede i sine første år. 

”Det er oplagt for Klimaskovfonden at bidrage til at forbedre danskernes friluftsliv og sundhed, når vi etablerer nye skove. Ved at tænke det rekreative med fra start i projekt kan en ny skov eller et nyt vådområde give mulighed for at opleve naturen, være fysisk aktiv eller finde fred og ro. Det er ikke et krav, men det giver stor værdi at overveje, hvordan en sti skal forløbe, og hvor der skal være en bænk allerede i projektets første fase,” siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Klimaskovfonden.

I den kommende ansøgningsrunde vil Klimaskovfonden gøre det muligt at score point på de rekreative muligheder i et projekt med en ny pointskala, som Friluftsrådet har givet input til.

Her kan projekter få point, hvis de ligger tæt på by (under 1 km) eller i kommuner, hvor der i forvejen kun er lidt skov. Der er også point at hente, hvis man forbedrer den offentlige adgang med fx stier eller faciliteter eller giver offentligheden adgang ud fra de samme regler som i statsskovene.

Det er en forudsætning for point under rekreative formål, at der skal være eller etableres en lovlig adgangsvej for offentligheden til den nye skov.

Læs mere om mulighederne for at søge om støtte fra Klimaskovfonden.

Klimaskovfonden giver støtte til:
  1. Private arealer med drikkevandsbeskyttelse: støtte til skovrejsning, hvor driftsformålet udover klima er beskyttelse af grundvands- og drikkevandsressourcer. Støtte fra Klimaskovfonden kan kombineres med støtte fra nogle vandselskaber. Krav til projektarealet er min. 5 ha. (pulje på 10 millioner kroner).
  2.  Arealer ejet af folkekirken: støtte til projekter med skovrejsning på jorder der ejes af kirker. Krav til projektarealet er min. 2 hektar (pulje på 2 millioner kroner).
  3.  Arealer ejet af kommuner: Støtte til projekter med skovrejsning, på kommunale jorder. Krav til projektarealet er min. 2 hektar (pulje på 2 millioner kroner).
  4.  Lavbundsarealer – alle ejertyper på op til 10 hektar (> 12 % kulstofindhold), hvor der afprøves en metode til en forenklet udtagningsproces, herunder ny metode for klimaberegning og projektforberedelse på små lavbundsprojekter. Større projekter kan søges, men har andenprioritet (pulje på 3,5 millioner kroner).

Støtte til stier og friluftsfaciliteter

Klimaskovfonden støtter kun selve skovrejsningen på arealet, men det er muligt at søge penge til stier, friluftsfaciliteter og naturformidlling hos Udlodningsmidler til Friluftsliv, som administreres af Friluftsrådet.

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrister er 15. juni og 15. september 2024.