Nyhed

Socialt udsatte i Sydhavnen vokser af naturaktiviteter

sydhavnscompagniet
Mange især socialt udsatte i Københavns Sydhavn blev med Coronakrisen hårdt ramt af isolation og inaktivitet. Det vil projektet Lugten af Nød med sit store udbud af naturaktiviteter afhjælpe. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv med knapt 100.000 kroner.

Vandreture. Mountainbiketure. Vinterbadning. Fisketure. Sanketure. Mindfullness under åben himmel. Discgolf. Saunagus. Biavl. Overnatning i naturen.

Det er bare nogle af de naturaktiviteter i projektet Lugten af Nød, som beboerne i bydelen Sydhavnen i København kan deltage i. Med det formål at styrke den mentale, fysiske og sociale sundhed og trivsel hos de borgere i Sydhavnen, som blev ramt af coronakrisen. 

Vi kan se, at borgerne lærer at tage ansvar - for eksempel ved nu selv at have mod på at arrangere ture i nærområdet.
Brian Wacker Lentz, projektleder og direktør i SydhavnsCompagniet

Det gælder især socialt udsatte, som blev ekstra hårdt ramt, da mange væresteder, ambulante behandlingssteder og andre sociale tilbud var lukkede. I forvejen har gruppen et ofte ringe socialt netværk, få strukturer i hverdagen og får rørt sig meget lidt - med coronakrisen blev det forstærket.

“Med projektet her kan vi sætte gang i aktiviteter, som kan motivere borgerne til at komme ud og som kan skabe sociale fællesskaber, hvor man mødes om en fælles interesse, hvad enten det er fisketure eller vandring eller noget tredje,” siger projektleder og direktør i organisationen SydhavnsCompagniet, Brian Wacker Lentz.

Vil selv arrangere ture

Projektet har modtaget 93.000 kroner i støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. Pengene er primært gået eller skal gå til grej og materialer til de forskellige aktiviteter, eksempelvis fiskestænger, bålgryder, rygsække, cykler, bistade og et saunatelt.

Endnu har en del af det ikke været meget i brug pga. Coronarestriktionerne. Der er dog gennemført enkelte aktiviteter, blandt andet en overnatningstur.

Som bekræftede tesen hos SydhavnsCompagniet, om at naturaktiviteterne fører til øget trivsel hos beboerne.

“Vi kan se, at aktiviteterne gør, at borgerne vokser. De opdager naturens muligheder, og de møder hinanden i nye fællesskaber, men især lærer de at tage ansvar - for eksempel ved nu selv at have mod på at arrangere ture i nærområdet,” siger Brian Wacker Lentz og nævner det nærliggende naturareal Sydhavnstippen. 

Havshelter
Friluftsrådet har med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv gennem årene støttet mange forskellige projekter. Se nogle af dem her.

Netop det sidste er et vigtigt ben i projektet, for tanken er på sigt skal projektet køres på frivilligt basis med stor inddragelse af borgerne.

“Vi erfarede i 2020, hvor vi med midler fra Landsforeningen for VæreSteder (LVS) og Dyrenes beskyttelse uddannede 6 insekthoteldirektører, hvordan borgernes engagement voksede, og hvordan de tog ejerskabet over projektet og stod for at køre projektet videre. Vi vil på samme måde i dette projekt opkvalificere de frivillige, så de opnår kompetencer til at køre aktiviteten på egen hånd, videreformidle deres viden og på den måde fremtidssikre aktiviteten,” siger Brian Wacker Lentz.

Har du også en god idé til et projekt, der skaber flere muligheder for friluftsliv og øger befolkningens naturforståelse? Så søg om tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. 

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrister er 15. juni og 15. september 2024.
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91