Nyhed

Psykisk sårbar: Jeg troede slet ikke, jeg kunne finde ud af at sove i naturen

frisk i naturen tilskudsprojekt
At overnatte i naturen kan føre til mere livskvalitet for blandt andet psykisk sårbare. Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet projektet “Frisk i Naturen”, som giver psykisk udfordrede mulighed for at prøve at sove ude.

Mindre depression, ensomhed og isolation. Mere glæde, ro og livskvalitet. Nye oplevelser. Nye fællesskaber. Nye færdigheder. Og en ny følelse af personlig sejr og mod.

Der er mange ord at knytte til udbyttet af projektet Frisk i Naturen. Et projekt, der handler om ture ud i naturen for psykisk sårbare med det formål at give mennesker, der i særlig høj grad oplever ensomhed, depression og mistrivsel, ny livskvalitet.

Deltagerne om projektet

Jeg troede ikke, jeg kunne sove andre steder end derhjemme. Den her tur har vist mig, at det faktisk ikke er sandt. Mand fra Sæby

Jeg har spist på de fineste restauranter i København. Det kan ikke slå at sidde i en bålhytte og spise mørbradgryde, som vi selv har lavet på bål. Kvinde fra Skagen

Jeg har mange venner, som sover i shelter og ude i det fri, men jeg har aldrig prøvet det. Nu har jeg mod på gøre det sammen med kammeraterne. Mand fra Sæby

Jeg har en drøm om at komme rundt i Danmark på min knallert og overnatte i shelter og se landet på den måde. Den her tur har givet mig mere mod på at realisere den drøm. Kvinde fra Frederikshavn

Jeg troede ikke, der fandtes soveposer og liggeunderlag, som jeg kan bruge. Det er en meget positiv overraskelse. Overvægtig kvinde fra Frederikshavn

“Frisk i naturen” drives i et partnerskab mellem foreningen SIND og Miljøstyrelsen og blev i 2021 udvidet til ikke kun at være et tilbud om blandt andet gåture og fisketure, men også indeholde shelterture for at give deltagerne færdigheder og ikke mindst mod på selv at kunne tage ud. Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet den sidste del af projektet med 25.000 kroner, som er gået til det nødvendige udstyr til overnatning i naturen.

Shelterturene skal på sigt tilbydes over hele landet, men har sit udspring i Frederikshavn Kommune, hvor psykisk sårbare fra Frederikshavn, Sæby og Skagen i løbet af efteråret 2021 har været på overnatningsture.

Med meget positive resultater.

“Der er en del af de borgere jeg arbejder med, som inderligt ønsker at sove ude i shelter eller telt, men da de aldrig har prøvet det før, er angst for mørket eller ikke tror, de kan sove andre steder end derhjemme, er det meget grænseoverskridende for dem. Men når de så gør det, som de har gjort det via projektet her, er de så glade, at nogle af dem ikke kan sætte ord på det - deres ansigter siger det hele.”

Sådan siger Heidi Brauteseth, naturvejleder i Frisk i Naturen i Frederikshavn Kommune og primus motor på de foreløbig tre afholdte overnatningsture.

Udgangspunktet er bålhygge

I alle tre tilfælde er turene tilrettelagt med bålmad som udgangspunktet og uden krav eller forventning om deltagelse i overnatning.

“Da jeg er klar over, at det er fremmed for de fleste af deltagerne at sove ude, har jeg startet shelterturene med bålmad og hygge, som alle kan være med til. Så kan de få en fornemmelse af, hvad det går ud på og kan mærke efter, om de føler sig trygge nok til at kaste sig ud i overnatningen. Bilen har været fyldt op med sovegrej, så der er nok til alle, der skulle have lyst,” siger Heidi Brauteseth.”

frisk i naturen tilskudsprojekt

Mange har haft lyst, og tilbagemeldingerne går alle i samme retning; Oplevelsen har været stor og især en stor personlig sejr. Fra deltageren med mange venner, der sover ude og nu tør tage med dem, til kvinden, der altid har drømt om at rejse rundt i Danmark på sin knallert og overnatte i shelter og nu har fået mod på at realisere den drøm.

De gode oplevelser smitter

“Udlodningsmidlerne er vigtige, for de har bidraget til, at flere har fået en oplevelse i naturen, som de ellers ikke ville have fået. Og disse oplevelser har de delt med andre borgere på støttecentrene, som synes, de er seje og selv bliver fristet til at prøve det,” siger Heidi Brauteseth.

Soveposer, liggeunderlag, telte og puder ligger nu i vinterhi i lokalafdelingen SIND Frederikshavn, men vil blive taget i brug igen, når dagene bliver længere.

Blandt andet via udlån til deltagerne, der som en del af formålet med støtten fra Udlodningsmidler til Friluftsliv kan bruge det til egne ture.

Udlodningsmidlerne er vigtige, for de har bidraget til, at flere har fået en oplevelse i naturen, som de ellers ikke ville have fået.
Heidi Brauteseth, naturvejleder i Frisk i Naturen

“Vi ved, at det at komme ud i naturen har en stor gavnlig effekt på både fysisk, mental og social sundhed, især for de, der er særligt udfordret psykisk. Vi er derfor rigtig glade for at have bidraget til en oplevelse af fornyet livskvalitet, og håber, at det fører til, at deltagerne kommer ud i naturen på egen hånd også,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Selv om de første overnatningsture er overstået, stopper Frisk i Naturen-projektet ikke. SIND har netop modtaget to millioner kroner fra Miljøministeriet med det formål at give endnu flere psykisk sårbare adgang til naturen.

Missing indholdselement.