Nyhed

Nyt regeringsgrundlag: Husk friluftsliv som løsning til samfundets udfordringer

Spejdere på tur
Friluftslivet kan spille en stor rolle i løsningen af mange af de aktuelle samfundsudfordringer, vi står over for, blandt andet natur, børn og unges trivsel, klima og sundhed. Friluftsrådet glæder sig derfor til at spille konstruktivt ind i regeringens arbejde.

Friluftsrådet er glad for, at mange af de store udfordringer, vi står over for i samfundet, bliver adresseret i det nye regeringsgrundlag, og ser frem til at bidrage med konkrete løsninger. 

”Helt overordnet kan friluftslivet spille ind i rigtig mange af de udfordringer, vi som samfund står over for. Det gælder både i forhold til det gode børneliv, sundhed, natur og klima. Vi vil i Friluftsrådet gerne bidrage med konkrete løsninger og glæder os til at samarbejde med den nye regering,” siger Annesofie Bjerre, der er formand for Friluftsrådet.

Annesofie Bjerre fremhæver tre vigtige emner i regeringsgrundlaget, som Friluftsrådet kan bidrage til:

1. Mere og bedre natur i Danmark

”Det er rigtig godt og vigtigt, at den nye regering har fokus på, at vi skal have mere og bedre natur i Danmark. For eksempel kan ambitionen om 250.000 hektar ny skov både bidrage til klima- og naturindsatsen og give danskerne nye muligheder for at komme ud og opleve naturen og dyrke friluftsliv."

"Vi er også glade for, at havplanen bliver fremhævet, for der er i høj grad behov for at passe bedre på havets natur og mulighederne for at dyrke friluftsliv på vandet. Vi ser også positivt på målsætningerne om mere beskyttet natur, og at der skal nedsættes et partnerskab, der skal udarbejde en visionsplan for dansk landbrug, der adresserer de samlede mål for arealanvendelsen i Danmark. Her bidrager vi gerne ." 

"Og så er vi glade for, at regeringen har fokus på lokal inddragelse og samspil mellem stat og kommuner i etableringen af naturnationalparker, og at der lægges op til etablering af flere nationalparker i Danmark."

2. Børn og unges trivsel

”Alt for mange børn og unge mistrives i dag, og det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Så vi er glade for, at regeringen også har fokus på det i regeringsgrundlaget. Friluftslivets organisationer og aktiviteter i naturen kan gøre en stor forskel og skabe stærke og meningsfulde fællesskaber, der giver børn en robusthed over for de udfordringer, som de vil møde på deres vej."

"Vi ved også, at natur og friluftsliv er et stærkt redskab i forhold til at skabe mental sundhed, så der er nogle lavthængende frugter at høste ved at tænke natur og friluftsliv ind som en del af det gode børneliv. Det gælder både i daginstitutionerne, skolen og i fritiden.” 

3. Styrkelse af foreningslivet

”Det er godt at se, at regeringen har stor opmærksomhed på civilsamfundets rolle, og at foreningslivet bliver betragtet som en positiv medspiller, for eksempel i forhold til børn og unges trivsel, sundhed og sammenhængskraften i Danmark. Vi er glade for, at regeringen vil sikre gode rammevilkår for foreningerne og afvikle bureaukratiske byrder. Det skal selvfølgelig også gælde friluftslivets foreninger, som kan have tendens til at blive glemt .” 

Kontakt