Nyhed

Naturen skal være en fast del af børns opvækst

Bæredygtighed
Børn bliver større i naturen, mener Friluftsrådet. Desværre vokser et flertal af landets børn op uden at have prøvet at overnatte i naturen, snittet med en dolk eller bygget en hule i skoven. Derfor udvikler Friluftsrådets en naturaktivitetskanon, og lige nu kan du stemme på, hvilke naturoplevelser, du synes, at alle børn skal prøve.
Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Vi har alle sammen minder fra oplevelser vi har haft i naturen som barn. Måske kan du genkende følelsen af at træde i en varm kokasse med bare tæer, trække en igle ud af foden eller kaste dig ud i brusende bølger i havet. Desværre er naturoplevelser en mangelvare i det moderne børneliv. Den udvikling vil Friluftsrådet vende og du kan være med.

Der er nogle oplevelser i naturen, man bare skal have som barn, mener Friluftsrådet. Det er oplevelser, som bliver siddende i kroppen resten af livet og som er sjove og udviklende for børn. Børn bliver nemlig større i naturen. Deres horisont udvider sig, de får uglet hår, jord på knæene og tillid til sig selv og verden. Det er budskabet i kampagnen ’Børn Gror i Natur’, som Friluftsrådet og Center for Børn og Natur har sat i gang.

Fra 789 nomineringer af naturoplevelser til 40 til 12

www.borngrorinatur.dk kan du vælge mellem 40 naturoplevelser, som er med i opløbet om at komme til at indgå i en ny naturaktivitetskanon, der udkommer i februar 2019. I alt har 789 danskere indsendt naturoplevelser, de synes, er et must i ethvert børneliv, og heraf er 40 oplevelser nu udvalgt til at gå videre til finalerunden. Den endelige kanon kommer til at indeholde 12 oplevelser i naturen.

- Naturen er et skatkammer fyldt med alt det, som et barn har brug for, og det håber vi, at du vil være med til at sætte fokus på ved at deltage i afstemningen” siger Louise Skou Grindsted, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet

Stem på dine favorit- naturoplevelser

På www.borngrorinatur.dk kan du stemme på de naturoplevelser, du synes, er de vigtigste børn bør opleve.  Det kan for eksempel være at trille ned ad bakker, sove under åben himmel eller holde et dyr i hånden. Og du må gerne stemme mere end en gang. Når du går ind og stemmer, deltager du samtidig i lodtrækningen om et gavekort på 1500 kr. til www.naturhandel.dk

Vind et gavekort fra NaturHandel.dk

Når du deltager i afstemningen på www.borngrorinatur.dk er du samtidig med i lodtrækningen om et gavekort på 1500 kr. fra www.naturhandel.dk

For 1500 kr. kan du fx vælge:

 

- Med kanonen vil vi gerne skabe debat og opmærksomhed på, hvor vigtigt det er, at børn kommer mere ud i naturen. For faktum er desværre, at børn kommer mindre i naturen idag end for generationer tilbage. Vi synes selvfølgelig, at børn skal prøve det hele - og ikke kun de oplevelser, som bliver stemt ind i vores kanon” siger Louise Skou Grindsted, kommunikationskonsulent i Friluftsrådet

Børn kommer mindre i naturen

Børn er halvt så meget i naturen som deres bedsteforældre var, da de var børn. Kun en tredjedel af landets børn mellem 2-15 år har prøvet at overnatte i naturen og kun knap halvdelen har prøvet at lave et bål. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Friluftsrådet.

Kampagnen er en del af et projekt under Center for Børn og Natur, som består af Københavns Universitet, Syddansk Universitet, VIA University College og Aarhus Universitet samt Friluftsrådet og er støttet af Nordea-fonden. Centerets vision er, at børn skal 10 procent mere ud i naturen.

Hvorfor naturoplevelser?
  • Natur, motion, leg og frisk luft er vigtige i et godt og sundt børneliv. Aktivitet i naturen er med til at modarbejde livsstilssygdomme som overvægt, hjertekarsygdomme og diabetes. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge på 5-17 år er fysisk aktive mindst 60 minutter om dagen ved moderat til høj intensitet.
  • Aktiviteter i naturen er en vigtig del af det gode børneliv. Fysisk aktive børn har ofte et bedre selvværd, en større selvtillid, flere sociale relationer og føler sig mindre ensomme i forhold til fysisk inaktive børn. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at børnene klarer sig bedre mentalt, socialt og fagligt.
  • I naturen kan vi finde ro og fordybelse og ikke hele tiden være koblet op på elektroniske medier. Naturen giver børn et frirum, hvor de kan bevæge sig, bruge sanserne og hvile hjernen.
  • Naturen er den perfekte ramme for sociale fællesskaber og udviklingen af gode og varige relationer. Glæden ved at være i naturen, som man kan få som barn, bliver siddende hele livet. De minder skal vi også give vores børn og børnebørn.
  • Når vi som børn har været vant til at finde ro, glæde og udfordringer i naturen, så vil vi blive ved med at gøre det som voksne. Og når vi giver børn et forhold til naturen, så tror vi også på, at de vil passe bedre på den i fremtiden.
Kontakt
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40337402