Nyhed

Mountainbikespor bliver mere bæredygtige

Klinteskoven Møn mtb rute med skilt
Fremover skal der udvikles gode og bæredygtige mountainbikespor, der kan imødekomme efterspørgslen og tage hensyn til naturen og andre brugere. Et ny sporbyggeruddannelse på tværs af seks lande har fået 2,9 millioner kroner i EU-støtte. DGI står for det i Danmark.

Antallet af mountainbikere er i kraftig vækst, og det samme er behovet for velegnede mountainbikespor. Og nu tager arbejdet med at bygge gode og bæredygtige spor et nyt og afgørende skridt fremad, for EU’s Erasmus+ program har givet 2,9 mio. kr. i støtte til projekt DIRRT, som DGI er med i.

Målet med DIRTT er at skabe et fælleseuropæisk grundlag for en ny uddannelse af sporbyggere. Uddannelsen skal klæde frivillige og professionelle sporbyggere på til at håndtere emner som planlægning, design, konstruktion, vedligehold og drift af spor.

”Vi ser et voksende behov for uddannelse, og derfor er vi meget glade for at vi nu kan begynde arbejdet med at etablere en uddannelse, der kan understøtte sporbyggerne. Med flere bæredygtige MTB-spor sikrer vi en positiv økonomisk udvikling i lokalsamfundet og at der bliver taget hensyn til både folks adgangsmuligheder og beskyttelse af naturen. Samtidig understøtter bæredygtige spor en sjov og aktiv livsstil, som er i rivende udvikling,” siger Thomas Larsen Schmidt, der er programleder for DGI Outdoor.

Imponerende frivilligt engagement

Friluftsrådet peger på, at der generelt er stort behov for at udvikle stier, spor og ruter til friluftsliv i Danmark, og det frivillige engagement, som sporbyggerne udviser, er beundringsværdigt. I år 2000 var der blot ét mountainbikespor i Danmark, mens Danmarks Cykle Union vurderer, at der i dag er ca. 200 etablerede og afmærkede spor.

”Det er imponerende at se, hvor mange frivillige kræfter, der bliver lagt i MTB-sporbygning rundt omkring i landet, og det er godt, at sporbyggerne nu kan blive klædt endnu bedre på til at udvikle nogle gode, bæredygtige løsninger,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet. 

Bæredygtige MTB-spor kan blandt andet bidrage til at regulere færdslen og mindske konflikter med andre brugere.

”Spor og stier er med til at lede færdslen uden om for eksempel sårbar natur, og gør det muligt for rytterne at planlægge ruten forsvarligt. Samtidig er der stort behov for tiltag, som kan forbedre danskernes muligheder for at opleve naturen og dyrke forskellige aktiviteter i den,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Arbejdet med den nye uddannelse og dermed bedre MTB-spor vil i høj grad komme de frivillige til gode, påpeger Signe Strandvig, der er programleder for DGI Cykling:

”I Danmark er sporbygning i høj grad baseret på frivilliges arbejde, og der er en stor efterspørgsel på viden om, hvordan man bygger det gode spor. Vi forventer, at DIRTT projektet kommer til at gøre en stor positiv forskel for de danske sporbyggere, der lægger mange timers frivilligt arbejde til glæde for rigtig mange aktive,” siger Signe Strandvig.

Nye MTB-spor på vej

Gennem Udlodningsmidler til Friluftsliv giver Friluftsrådet jævnligt tilskud til nye spor rundt omkring i landet. Her er nogle af de seneste spor, som har fået tilskud:

  • Kaserne Park, Ringsted: ”Mandfolk på MTB” under Benløse Idrætsforening har fået 150.000 kroner til etablering af 2,6 km MTB-spor på støjvoldene ved Kaserne Park. Sporet vil indeholde udfordringer for både begyndere og øvede. 
  • Øster Tørslev, Randers: Øster Tørslev Cykelmotion har fået 150.000 kroner i tilskud til et MTB-spor på 3,5 km samt et madpakkehus. Sporet kan bruges af både nybegyndere samt øvede og sigter særligt mod at tiltrække børn, unge og familier. 
  • Drostrup, Vejen: Askov Mudeaters har fået 40.000 kroner i tilskud til etablering af 4 kilometer MTB-spor i en privatejet skov. Sporet indrettes, så ryttere på alle niveauer kan få glæde af det.
  • Vestermarie Plantage, Bornholm: Trailbuilders Bornholm har fået 250.000 kroner i tilskud til etablering af 20 kilometer MTB-spor i Vestermarie Plantage. Sporet er målrettet begyndere og let øvede og forbindes med de eksisterende spor i Almindingen.
  • Svanninge Bakker, Faaborg: Geopark Det sydfynske Øhav har fået 200.000 kroner i tilskud til et knudepunkt for MTB ved Gåsebjergsand og i Svanninge Bakker. Det etableres blandt andet en teknikbane, øve-faciliteter, opholdsrum og lette MTB-ruter.