Nyhed

Find de dejligste steder i Danmark

Luftballon over landskab i Danmark
Hvor er de 15 dejligste natursteder i Danmark? Det spørgsmål stiller miljø- og fødevareministeren til danskerne, så der ved fælles indsats kan laves en kanon over steder, du skal have set i den danske natur.

Ligesom danskerne for et par år siden skulle finde frem Danmarks nationalret, skal befolkningen nu ved fælles hjælp finde de 15 dejligste steder i den danske natur. I dag åbner miljø- og fødevareministeren nemlig for, at alle kan komme med forslag til, hvad der skal være med i den nye naturkanon.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen

"Jeg elsker selv at opholde mig i naturen, og jeg tror, at alle danskere har gode minder fra en særlig bakketop, en hemmelig lysning i skoven eller stranden, de længes efter hver vinter. Med den nye naturkanon vil vi vise, at man aldrig er langt fra en naturoplevelse i Danmark. Jeg håber, at vi får masser af gode forslag, og så glæder jeg mig, til vi kan afsløre den nye naturkanon senere på året, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

 

"Vi har så mange steder i Danmark, hvor der er gode naturoplevelser. Det er dejligt, der bliver sat fokus på dem, for mange af os har jo set natur over hele verden, men ikke den, der findes i vores egen baghave, og der er bestemt noget at komme efter"
Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet

Streg under oplevelse
For at et sted kan nomineres, skal det have en smuk natur og biologisk, geologisk eller landskabelig værdi. Og så skal det være en oplevelse at besøge, understreger Det Konservative Folkepartis miljøordfører Mette Abildgaard, der har været bannerfører for naturkanonen i hele regeringsperioden:

"Naturkanon handler om dig, og om hvilke steder i Danmark, der giver dig en god naturoplevelse. Uanset hvor vi er i Danmark, skal vi for eksempel på en familietur nemt kunne besøge et sted i naturkanonen. Derfor vil vi også sikre, at stederne bliver ligeligt fordelt på alle landets regioner, siger Mette Abildgaard (K).

Friluftsrådet opfordrer alle til at nominere deres yndlingssted i naturen 

"Vi har så mange steder i Danmark, hvor der er gode naturoplevelser. Det er dejligt, der bliver sat fokus på dem, for mange af os har jo set natur over hele verden, men ikke den, der findes i vores egen baghave, og der er bestemt noget at komme efter" siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet. 

Oplevelser øger naturinteressen
'Friluftsrådet glæder sig også over at Danmarks naturkanon kommer til at omfatte andet end en liste over flere hundrede arter. Naturinteresse udspringer nemlig oftest fra personlige oplevelser i naturen, mener Jan Ejlsted: 

"Første skridt mod større opmærksomhed  på naturen er, at man kommer derud og opdager alt det, man kan opleve derude. Man skal have naturen ind under huden, prøve at få våde sokker i en bæk og iagttage stjernehimmelens uendelighed en mørk aften rundt om bålet. Det er oplevelser der sætter spor og vækker interessen for naturen og dens mangfoldighed" siger han.

Oplevelser er også baggrunden for Friluftsrådets 'Børn gror i natur'-kampagne, der handler om at skabe en kanon for oplevelser børn bare skal have med sig i barndommen.  

to børn sidder på en gynge, der hænger i et højt træ
Børnenes Naturkanon er 12 naturaktiviteter, som alle børn skal prøve i deres barndom. Alle børn skal have et forhold til naturen, og det starter med de små oplevelser. Børn bliver større i naturen.