Nyhed

Ny sauna til vinterbadere i Rødvig

sauna rødvig 3
Vinterbadere kan med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv nu varme sig i en sauna efter et dyp i havet ved Rødvig. Rødvig Badelaug står bag projektet, men alle har adgang til saunaen.

Tænk at kunne sidde i en varm sauna med udsigt til havet og den karakteristiske natur på Sydstevns.
Tænk at have et sted at dyrke fællesskabet med andre vinterbadere.
Tænk at kunne få flere at opdage glæden ved at hoppe i det kolde vand.

Det var de drømme, der i 2019 fik Rødvig Badelaug til at søge Udlodningsmidler til Friluftsliv om støtte til at etablere en sauna i Rødvig.

Foreningen fik 85.000 kroner i støtte, og nu står den mobile sauna på stranden midt i Rødvig. Få skridt fra havet og med en sublim udsigt til områdets stejle skråninger gennem gulv til loft-vinduerne.

sauna rødvig 4

“Jeg er rigtig glad for, at det administrative ting med lokalplan og så videre er faldet på plads, så vi nu har en sauna at mødes i,” siger formand for Rødvig Badelaug, Kathrine Hendriksen.

Badelauget har eksisteret siden 2018, men medlemsskaren er især med saunaens tilkomst steget, så der nu er 200 medlemmer.

“Det er mit klare indtryk, at folk er rigtig glade for den, fordi de nu har et mødested om deres interesse. At saunaen er her, betyder også, at dem, der ikke var så glade for at vinterbade uden en sauna, kan være med. Jeg vil sige, at det har øget livskvaliteten for mange lokale, både unge og ældre,” siger Kathrine Hendriksen.

sauna rødvig2

Tilskud til over 100 saunaer

Det er ikke kun i Rødvig, drømmen om en sauna til vinterbadere er stor.

Flere og flere danskere opdager glæden ved det kolde gys, og i forlængelse af det ønsker mange vinterbadeklubber en sauna.

Udlodningsmidler til Friluftsliv har især de senere år oplevet en stigning i ansøgninger om en sauna.

De fleste ansøgninger er blevet imødekommet, og i 2022 alene gav Friluftsrådet støtte til 11 sauna-projekter rundt om i landet. Siden 2010 er der givet tilskud til over 100 saunaer.

“Vinterbadning er sundt for både krop og sjæl, og det er en friluftsaktivitet de fleste kan være med på, både i forhold til fysik og det faktum, at der er nem adgang til vand fra de fleste steder i Danmark. En sauna giver flere mulighed for at opleve vinterbadning, ligesom saunaen er et oplagt sted at dyrke fællesskabet omkring det. Derfor er vi glade for at kunne støtte så mange saunaprojekter,” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Flere af de saunaer, der findes i vinterbadeklubber rundt om i landet, er forbeholdt medlemmer af foreningen. Udlodningsmidler til Friluftsliv prioriterer dog at støtte saunaprojekter, hvor også ikke-medlemmer har mulighed for at bruge saunaen.

sauna rødvig 5

“Friluftsrådet arbejder for at give så mange som muligt adgang til friluftsliv og natur. Det gælder også vinterbadning, hvor vi har fokus på, at saunaerne er offentligt tilgængelige,” siger Winni Grosbøll. 

Alle er velkomne

Saunaen i Rødvig kan mod betaling bruges af alle.

Beløbet er med de aktuelt høje energipriser 100 kroner, og for de penge kan man både hygge sig i varmen og klæde om i et af de to omklædningsrum i tilknytning til den. Det er også muligt at leje hele saunaen, som har plads til cirka 20 mennesker.

“Rødvig er en aktiv turistby, så saunaen er også et turistprojekt,” siger Kathrine Hendriksen. “Vi ønsker at vise gæster i Rødvig, at man også kan bruge naturen om vinteren.”

Det er nu fem måneder siden, Rødvig Badelaug officielt afholdt åbningsfest for saunaen. Siden har den fast været åbnet kørt med åbningstider af 3 timer ad gangen fire dage om ugen.

“Vi holder i Badelauget løbende øje med, om der er behov for at udvide åbningstiderne, men indtil videre har det fungeret godt og uden trængsel,” siger Kathrine Hendriksen.

Søg om tilskud til jeres sauna i puljen Vandfriluftsliv. Læs mere her:

På billedet ses en badebro. I baggrunden står 4 piger, hvoraf to af dem er på vej i vandet for at vinderbade
Friluftsrådet ønsker at forbedre befolkningens muligheder for at dyrke friluftsliv i tilknytning til vand.
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91