Nyhed

Ny håndbog for sundhedspraktikere skal hjælpe flere ud

Sund i Naturen: Håndbog for sundhedspraktikere
Naturen kan noget helt særligt, når det kommer til sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. Derfor udgiver Friluftsrådet nu en ny håndbog, der kan hjælpe kommunale sundhedspraktikere i gang med sundhedsfremme i naturen.

”Sund i Naturen: Håndbog til praktikeren, som arbejder med friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats”. Sådan lyder titlen på en ny udgivelse fra Friluftsrådet.

Sund i Naturen: Håndbog for sundhedspraktikere

Denne håndbog henvender sig i særdeleshed til kommunale praktikere, der ønsker at inddrage natur og friluftsaktiviteter i deres sundhedsindsatser. Den henvender sig dog også til praktikere, der allerede er derude, og som søger mere viden og inspiration til deres arbejde med sundhedsfremme, friluftsliv og natur. Håndbogen bygger på såvel faktuel viden fra dokumenteret forskning samt erfaringer fra både Friluftsrådets projekter – Sund i Naturen og Friluftsliv på Tværs – og andre praksisbaserede sundhedsindsatser med natur og friluftsliv.

”Der er mange gode grunde til at prioritere natur og friluftsliv i de kommunale sundhedsfremme-, forebyggelses- og rehabiliteringsindsatser. Natur og friluftsliv rummer nemlig både fysiske, psykiske og sociale sundhedsfremmende potentialer. Naturen er unik i sin mangfoldige karakter og rige udfoldelsesmuligheder, og så er den tilgængelig for os alle. I naturen er der højt til loftet og plads til højintense og krævende aktiviteter, og samtidig giver naturen også mulighed for fordybelse, ro, nærvær og tilstedeværelse,” siger Niels Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

Naturen har stor betydning for vores fysiske og psykiske velbefindende. Det er dokumenteret, at ophold og aktiviteter i naturen medfører lavere stressniveau, reducerer risikofaktorer for hjertekarsygdomme, forbedrer koncentrationsevnen og styrker selvværd, personlig kontrol og samarbejdsdynamikker. Natur og friluftsliv er desuden en optimal ramme for fællesskabende aktiviteter. Naturen og friluftslivets mangeartede udfoldelsesmuligheder appellerer til den brede befolkning og skaber en synergieffekt med sundhedsfremmende potentialer for alle.

”At benytte naturen og inddrage friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats giver desuden lejlighed til at samarbejde på tværs af kommunale forvaltninger og civilsamfund. Et frugtbart samarbejde mellem kommunen og det lokale foreningsliv kan skabe bæredygtige kommunale sundhedsindsatser, hvor borgerne fastholder deres nye aktive friluftsvaner i hverdagen,” forklarer Niels-Christian Levin Hansen.

Håndbogen er trykt i et begrænset oplag og kan bestilles via fr@friluftsraadet.dk. En digital version af håndbogen findes her: