Nyhed

Naturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig godkendt som dansk naturpark

Udsigt over Flyndersø
Efter fem år som pilotnaturpark er Naturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig nu blevet certificeret som rigtig naturpark af Danske Naturparker. Det er dog i første omgang kun området omkring Flyndersø, der er godkendt.

På grænsen mellem Skive, Viborg og Holsterbro Kommune kan du finde fantastiske slette- og hedelandskaber, strandeng, rørskov og lavvandede vige med masser af gode muligheder for at vandre, cykle, ride og andre former for friluftsliv.

Området er nu blevet certificeret som en af de 15 Danske Naturparker - en mærkningsordning som Friluftsrådet står bag.

Skive Kommune har arbejdet hen mod den fuldgyldige certificering som naturpark i en længere årrække. Arbejdet begyndte i 2009 og i 2018 fik området mærket som pilotnaturpark. Det er en mærkning, som området kan få, hvis det ikke opfylder alle 10 kriterier, det kræver at få stemplet som naturpark i en af Danske Naturparker.

Nu, fem år efter, kan området bryste sig af at være blevet certificeret af Friluftsrådet som rigtig naturpark. Det vækker glæde i Friluftsrådet.

"Vi er rigtig glade for at kunne optage Naturpark Flyndersø - Sønder Lem Vig som rigtig naturpark i Danske Naturparker. Kommunen bag har arbejdet på projektet i mange år, og der er mange stærke frivillige kræfter engageret i det. Og når man ser hvor smukt der er derude, så forstår man det godt. Det er virkelig en af de skjulte naturperler her i landet," siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

I første omgang er det kun området omkring Flyndersø der er godkendt som naturpark, men kommunen arbejder på at koble det sammen med Sønder Lem Vig inden for to år.

Særlige oplevelser og beskyttelse af naturen

Danske Naturparker er et kvalitetsstempel for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, kultur og friluftsliv i samspil med en landdistriktsudvikling til gavn for bosætning, turisme og øvrige erhverv i naturparken. 

Et af kriterier for at blive optaget i mærkningsordeningen er, at 50 procent af omårdet skal være beskyttet natur. At blive optaget i Danske Naturparker er med til at sikre en opmærksomhed på balancen mellem at beskytte naturen og skabe gode muligheder for friluftsliv. Det er også noget af det, som man i Skive Kommune ser som en af grundene til at søge optagelse i Danske Naturparker.

"Vi har arbejdet på at lave området til en Dansk Naturpark i mange år, så det er dejligt, at så mange års arbejde munder ud i sådan et resultat. Med en certificeret naturpark kan vi sikre naturbeskyttelse for et stort område og samtidig sikre en skøn naturoplevelse for vores borgere og turister – og vi er stolte af, at Naturpark Flyndersø – Sønder Lem Vig er optaget i det fine selskab," siger Claes Fischer, biolog i Skive Kommune og projektleder for naturparken.

Læs mere om naturparken og de gode oplevelser, du kan få derude på www.danskenaturparker.dk.