Nyhed

Naturen giver ældre fysisk og mental overskud

På tur med projektet Naturligvis
Ældreminister Mette Kierkgaard (M), Københavns kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R) og Friluftsrådets direktør Winni Grosbøll var på tur med projektet Naturligvis, som inviterer ældre ud i naturen for at øge deres trivsel og sundhed.

På en nattevandring på Amager Fælled mandag fik ti ældre medborgere fra hovedstadsområdet mulighed for at snakke om trivsel, sundhed og det gode liv i alderdommen sammen med ældreminister Mette Kierkgaard (M) og kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R), Københavns Kommune.     

Turen foregik i regi af projektet Naturligvis, som hjælper ældre med at opbygge fysisk og psykisk overskud gennem ture ud i naturen. Her kunne deltagerne bl.a. opleve, hvordan lugte-, føle- og høresansen bliver styrket, når det bliver mørkt, og synssansen forsvinder. Der blev lugtet til blade, lyttet til fugle og mærket på træer. Og der blev snakket på ture gennem nattemørket og hen over suppe om lejrbålet.

Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R), Københavns Kommune, ældreminister Mette Kierkgaard (M) og direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet..
Kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R), Københavns Kommune, ældreminister Mette Kierkgaard (M) og direktør Winni Grosbøll, Friluftsrådet.

”Man kan virkelig mærke åbenheden og fællesskabet blandt deltagerne”, lød det fra Mette Kierkgaard, da deltagerne blev spurgt om deres oplevelser af turen.

Naturen kan afhjælpe udfordringer i alderdommen

Projektet Naturligvis er et samarbejde mellem Depressionsforeningen, Danske Seniorer og Naturvejledning Danmark, som naturuddanner frivillige i hele landet til at lave ture for ældre medborgere.

Og der ér behov for at styrke de ældre fysisk, men særligt psykisk, siger projektleder Michael Wichman Pedersen, Depressionsforeningen.  

”Op mod 20 procent af vores ældre over 65 år oplever depression. Det er dobbelt så mange som i resten af befolkningen. Heldigvis kan vi forebygge depression ved at komme ud i naturen sammen med andre”, lød det fra Michael Wichman Pedersen, da han bød velkommen til turen.

Direktør Winni Grosbøll fra Friluftsrådet, som også deltog på turen, er helt enig i, at fællesskaber i naturen er en nøgle til bedre psykisk sundhed.

Udlodningsmidler til Friluftsliv

Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse.

Læs mere her

”Vi ved fra både forskning og erfaringer, at ophold og aktiviteter i naturen har en yderst positiv effekt på vores almene sundhed og trivsel. Og vi ved, at naturen kan forebygge og modvirke depression, stress og angst. Så det giver rigtig god mening, at vi får flere ældre ud i meningsgivende fællesskaber i naturen, hvor de får sig nogle gode snakke og er aktive sammen med andre. Det er turen i dag et strålende eksempel på”, sagde Winni Grosbøll efter turen.   

Friluftsrådet har støttet projektet Naturligvis med 1,5 mio. kr. fra Udlodningsmidler til Friluftsliv. Det var medarbejdere og frivillige fra Naturpark for alle og Naturpark Amager, der viste rundt i nattemørket og sørgede for bål og forplejning. 

 

Kontakt
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41