Nyhed

Naturbaseret terapi hjælper voldsramte kvinder og deres børn

Voldsudsatte kvinder i naturen
Friluftsrådet og "Bevæg dig i Naturen" har støttet et projekt fra Danner, der er mundet ud i en ny fagbog om naturbaseret terapi for kvinder på landets krisecentre.
Voldsudsatte kvinder i naturen

Naturen er et åndehul, der altid er tilgængelig, hvis man har brug for at finde ind til sig selv eller sit barn, efter at have været udsat for traumatiske oplevelser som vold i hjemmet.

Det mener man hos Danner, og derfor har organisationen gennem de senere år udbygget brugen af naturen i det terapeutiske arbejde. Naturbaseret terapi kan nemlig hjælpe den voldsudsatte kvinde med at regulere nervesystemet, finde ind til sig selv, og det kan styrke mor-barn relationen.

"Som psykolog bruger jeg naturbaseret terapi til at hjælpe kvinder og børn med at genopbygge fornemmelsen af sig selv, for eksempel gennem sansning og kropsbevidsthedsøvelser," fortæller Signe Hoffmann Pedersen, der arbejder som psykolog i Danner.

Som et led i projektet har Danner afholdt naturture for både kvinder og børn på krisecentret. Efter en dag i skoven, fortæller mange af kvinderne, at turen har mindet dem om gode oplevelser, de har haft tidligere i deres liv. Sådanne oplevelser er med til at genopbygge livet efter volden, lyder det fra Danner.

Afprøvet i praksis

Med baggrund i praksis fra Danners krisecenter i København, naturture og teoretisk viden om traumer og naturbaseret terapi, har udgiver Danner nu en bog for, hvordan man kan arbejde naturbaseret for voldsudsatte. Bogen giver konkrete redskaber til naturbaseret terapi, og beskriver samtidig det teoretiske fundament for at forstå den voldsudsattes traumereaktioner og naturens helende virkning.

Projektet er støttet med 350.000 kroner fra en særlig pulje af Udlodningsmidler til Friluftsliv kaldet "Bevæg dig i Naturen". Puljen støtter projekter, der skal fremme den fysiske, mentale og sociale sundhed i naturen. Den er blevet til i samarbejde mellem DIF, DGI og Friluftsrådet som en del af partnerskabet "Bevæg dig for livet - i naturen".

"Naturen kan noget helt særligt, når det kommer til især den mentale og sociale sundhed. Det tydeliggør et projekt som dette. Vi håber derfor, at arbejdet med at bruge naturen i indsatserne for voldsramte kvinder spreder sig til krisecentre over hele landet," siger Jan Ejlsted, der er direktør i Friluftsrådet.

Netop for at sprede erfaringer og viden fra projektet, er den nye bog blevet delt med kvindecentrene over hele landet, som også kan få undervisning fra Danner i naturbaseret terapi.

Du kan finde selve bogen samt mere information projektet på Danners hjemmeside.

Yderligere information om Bevæg dig for livet - i naturen kan findes her.