Nyhed

Landets største sundhedsskov godt på vej

Kvinde nyder naturen i efteråret
I Vejle kommune er landets største sundhedsskov, Store Grundet skov, godt på vej til at blive en realitet. Friluftsrådet har støttet projektet med 250.000 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv.

Fredag den 14. august var TrygFonden og Friluftsrådet på besøg i Vejle Kommunens nye, bynære skovområde Store Grundet skov, som skal udvikles til sundhedsskov. Både TrygFonden og Friluftsrådet har støttet Vejle Kommune med midler til faciliteter,  der kalder på stilhed og mental ro.

Skoven vil være et supplement til kommunens øvrige bynære skove, der primært har faciliteter til fysisk udfoldelse og leg, mens sundhedsskoven indrettes med sidde- og bålpladser til at komme ned i tempo - til bare at opleve naturen og være i nuet.

"Vi har masser af skønne naturområder, hvor vi kan være fysisk aktiv, men vi oplever også et øget besøgstal de steder. Det gode liv handler jo i lige så høj grad om stilhed, mental ro og fordybelse. Det skaber vi plads til i vores nye skovområde, der samtidig bliver Danmarks største sundhedsskov," sagde borgmester Jens Ejner Christensen, Vejle Kommune.

Naturen kan fremme sundhed

Friluftsrådet har givet tilskud til opholdsfaciliteter i sundhedsskoven, der fremmer oplevelsen af stedets naturkvalitet. 

- Naturen kan noget helt særligt i forbindelse med mental sundhed. Med projektet viser Vejle, hvordan man kan udvikle et bynært skovområde, så det skaber rum til ro og fordybelse, og hvordan det kan bruges i kommunens sundhedsindsatser. Det er et meget spændende projekt, som mange andre kommuner kan lære af, siger Torbjørn Eriksen, vicedirektør i Friluftsrådet.

Han fremhæver, at Vejle Kommune, som en af fokuskommunerne i Friluftsrådets projekt Sund i Naturen, er forgangskommune i forhold til, hvordan kommuner kan bruge naturen til at fremme sundhed.

Skovsansehave og masser af opholdssteder

I sundhedsskoven anlægges der blandt andet en skovsansehave. Endvidere etableres otte samlingssteder, heraf en bålhytte med fast tag. Alle samlingsstederne er afskærmet med levende beplantninger eller naturmaterialer til at skabe et trygt møderum. 

Der etableres også stier og områder til stille træning, blandt andet yoga og balance.

I midten af skoven ligger en stejl slugt med en lille kilde. Den indrettes med trampestier, der leder ind til ophold i skoven. Her etableres flere naturlige siddesteder til både enkeltpersoner og grupper under træerne.
I den mest flade del af skoven ved kolonihaverne etableres en lille rundtur i skoven. Langs stien ligger sten og naturmaterialer, der kan inspirere til træning.

I den nordlige del af skoven er der mere vild natur, som også er mere fysisk krævende. Her giver stejle stier adgang til flotte udsigter.

For alle der vil finde ro

Faciliteterne i sundhedsskoven vil efter planen stå helt færdig i anden halvdel af 2022. Skoven er dog åben for besøgende allerede nu. Sundhedsskoven er både for borgere i et behandlingsforløb, men også for dem, der blot vil finde ro i en travl hverdag. 

"Sundhedsskoven er et tilbud til alle os i Vejle Kommune, der trænger til ro og tid til nærvær. Vi kender det formentlig alle sammen, at der sker et eller andet indeni, når vi kommer ud i naturen med alenhøjt til loftet. I sundhedsskoven bliver der blandt plads til, at fagpersoner kan gennemføre sundhedsforløb. Og de professionelle behandlere kan nikke genkendende til, at de lidt sværere emner i tilværelsen er nemmere at prikke hul på under åben himmel end inde bag fire vægge," siger borgmester Jens Ejner Christensen.