Nyhed

Friluftsrådet giver 21 millioner kroner til 270 projekter

børn friluftsliv
Friluftsrådet har med Udlodningsmidler til Friluftsliv uddelt 21,4 millioner kroner til 270 projekter i 84 kommuner. Projekterne skal fremme børn og unges friluftsliv og skabe bedre fysiske rammer for friluftsliv samt bedre muligheder for vandfriluftsliv.

Grønne læringsrum. Nye vandrestier. Saunaer. Skolehaver. Madpakkehytter.

Det er bare nogle af de 270 projekter, der har fået tilskud fra den pulje af Udlodningsmidler til Friluftsliv, som Friluftsrådet netop har uddelt.

I alt er der givet 21,4 millioner kroner i støtte til projekter fordelt over hele landet. Projekterne fordeler sig på tre overordnede temaer: Fysiske rammer for friluftsliv, vandfriluftsliv, og børn og unges friluftsliv.

Over halvdelen af projekterne hører til i den sidste kategori: Indsatser, der fremmer børn og unges friluftsliv og øger deres naturforståelse.

Tilskud i tal
  • I Region Hovedstaden har 57 projekter fået i alt 3.968.900 kroner
  • I Region Sjælland har 34 projekter fået i alt 3.273.900 kroner
  • I Region Midtjylland har 86 projekter fået i alt 7.108.700 kroner
  • I Region Nordjylland har 40 projekter fået i alt 2.399.300 kroner
  • I Region Syddanmark har 53 projekter fået i alt 4.671.800 kroner
     

Tilskud opdelt på de overordnede temaer

  • Fysiske rammer for friluftsliv: 74 projekter. I alt: 7.432.000 kroner
  • Vandfriluftsliv: 53 projekter. I alt: 4.829.000 kroner
  • Børn og unges friluftsliv: 141 projekter: I alt: 7.892.000 kroner
  • Nationale udviklingsprojekter: 2 projekter. I alt: 1.269.000 kroner

”Børn og unge skal opleve værdien ved friluftsaktiviteter og føle glæden og tilknytningen til naturen, for det giver værdi for både det enkelte barn eller ung og for os alle sammen i forhold til den grønne omstilling. Derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte så mange projekter, der giver børn og unge bedre muligheder for udeliv og naturoplevelser,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Blandt projekterne er således adskillige skolehaver og andre grønne læringsrum.

Fokus på bæredygtige projekter

En anden betydelig del af de støttede projekter omhandler etablering af friluftsfaciliteter, herunder bål-/madpakkehytter, sheltere, badebroer, saunaer samt anlæg og afmærkning af stier og ruter rundt om i landet.

”Alle skal have adgang til naturen, og den store interesse for støtte til den type projekter viser, at der er et væsentligt behov. Blandt andet for at forbedre de fysiske rammer, som gør det nemmere for mennesker med særlige behov, herunder sårbare grupper, handicappede og naturuvante, at komme ud,” siger Winni Grosbøll.

I støtten til fysiske faciliteter i naturen har Friluftsrådet haft fokus på at støtte projekter, hvor der er indtænkt bæredygtighed.

For eksempel ved brug af miljøcertificerede materialer, forskellige tiltag for at øge biodiversiteten lokalt, eller deleordninger, hvor friluftsudstyr udlånes til en bred målgruppe.

Friluftsliv handler for mange om respekt for naturen og bæredygtighed, men den forbrugskultur, som ofte er forbundet med friluftsliv, kan ende med at skade den natur, som udstyr og faciliteter skal give adgang til. I takt med at vi bliver flere naturbrugere, stiger behovet for at understøtte et bæredygtigt friluftsliv. Det er derfor glædeligt, at vi kan bevillige støtte til projekter, hvor der tages hensyn til natur og miljø,” siger Winni Grosbøll.

Friluftsrådet har i alt modtaget 447 ansøgninger, og cirka 69 procent af de bevilligede midler går til foreninger og organisationer.

Fem eksempler på støttede projekter landet over:

  • Nationalparkfond Kongernes Nordsjælland har fået 350.000 kroner til at etablere en vandresti mellem Gurre Slotsruin og Gurre Sø.
  • Gudenåens Saunalaug har fået 100.000 kroner til etablering af en sauna, der skal fremme badning i Gudenåen året rundt.
  • Foreningen Blindmotion har fået 50.000 kroner til at lave havkajakaktiviteter for blinde og synshandicappede.
  • Den selvejende institution Skonnerten Fylla har fået 170.000 kroner til undervisningsforløb, der skal give skoleelever oplevelser og viden om havets natur, miljø og biodiversitet via feltarbejde på træskibet Fylla.
  • Det Danske Spejderkorps har fået 920.000 kroner til udvikling af en kogebog om bæredygtig bålmad og naturens spisekammer. Projektet er et nationalt udviklingsprojekt, og et af de langsigtede formål er at engagere flere børn og unge i bæredygtige madoplevelser som en del af deres friluftsliv.

Har du en god idé til et projekt? Næste ansøgningsfrist er 15. september. Læs mere her: 

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste frist er 15. september 2024.