Pressemeddelelse

Friluftslivet får tilskud til 127 projekter

Bådebro ved Fjordstien i Nationalpark Skjoldungernes Land
Friluftsrådets bestyrelse har besluttet at uddele i alt 13 millioner kroner i tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til 127 projekter, der skaber nye muligheder for naturoplevelser og friluftsliv i hele landet.

Overalt i landet blomstrer lokale initiativer, som er med til at skabe nye muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv. Friluftsrådet har i september bevilliget 13 millioner kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv til 127 projekter over hele landet. 

I Friluftsrådet glæder man sig over de mange spændende projekter, som vidner om, at friluftslivet er omdrejningspunkt for lokale fællesskaber mange steder i landet.

Det er skønt at se de mange små og store initiativer, der blomstrer rundt omkring i landet. Det viser, at natur og friluftsliv er noget der betyder rigtig meget i lokalsamfundene, og vi er glade for, at vi med Udlodningsmidler til Friluftsliv kan hjælpe projekterne på vej,
Jan Ejlsted, direktør for Friluftsrådet

Der er givet tilskud til projekter i store dele af landet. I 66 af landets kommuner har et eller flere projekter fået tilskud. 

Friluftsrådet har givet tilskud til projekter under tre temaer: ”Lokale fællesskaber i naturen”, der har til formål at støtte projekter, der bringer folk sammen om gode oplevelser i den lokale natur, ”Initiativpuljen til friluftslivets ildsjæle”, som støtter små projekter baseret på frivilligt engagement, og ”Bevæg dig i naturen”, som støtter projekter, der skaber fysisk og mental sundhed med naturen som ramme.

Eksempler på projekter, der har fået tilskud

  • Stouby og Omegns Lokalråd i Hedensted Kommune har fået tilskud på 100.000 kroner til "Salatfadet" - en traktortrukket persontransport med plads til 26 personer og 2-3 kørestole. Den lokale landmand og pensionerede politikommissær Ole Flemming Lyse vil være chauffør for "Salatfadet", der skal tage turister, lokale borgere, psykisk handicappede og gangbesværede på tur i naturen.

  • Solrød Vandsport har fået et tilskud på 500.000 kroner til Strandens Hus - et fælles klubhus, som skal skabe bedre rammer for det voksende antal sejlere, dykkere, kajakroere, vinterbadere, havsvømmere, windsurfere og andre udøvere af vandaktiviteter. 

  • Nationalpark Skjoldungernes Land fået tilskud på 110.000 kroner til en såkaldt ”flydende cykelsti” ved Fjordstien mellem Gershøj Havn og Selsø Sø. Den flydende cykelsti består af kanoer med slæb, som kan fragte to cykler. Dermed kan vandrere og cyklister skyde genvej via fjorden og få en unik naturoplevelse på vandet i stedet for at skulle følge landevejen ind i landet.

  • Foreningen Blomstrende Ærø fået 30.000 kroner i tilskud til at omdanne almindelige græsmarker til blomstrende enge, som kan øge biodiversiteten på øen. 20 lodsejere er allerede involveret i projektet, og den frivillige forening planlægger at holde kurser og arrangementer, som skal give skoleelever, turister og lokale beboere lyst til at gå på opdagelse i blomsterengene.

  • I Jammerbugt Kommune er der givet 175.000 kroner i tilskud til etablering af et fire kilometer langt stiforløb, som giver offentligheden adgang til et unikt klitområde ved Klim. Projektet er et led af en større indsats omkring multifunktionel jordfordeling, som Realdania og en lang række organisationer, blandt andet Friluftsrådet, er involveret i.

  • Haveforeningen Det Grønne Hjørne for eksempel fået et tilskud på 150.000 kroner til et projekt, som skal give skoleelever og beboere i boligområdet Taastrupgaard mulighed for at dyrke nyttehaver og lave mad i det fri. På den måde kan elever og beboere, som ikke i forvejen har et særlig nært forhold til naturen, lære om naturens råvarer, ernæring og bæredygtighed.

  • To projekter på Bornholm, som vil forbedre mulighederne for kajakroere, har fået tilskud. Henholdsvis Tejn Borgerforening og Helligpeder Havn har fået tilskud til at skabe bedre muligheder for friluftsliv langs kysten, blandt andet ved at etablere kajakbroer, så kajakroere let kan komme ud på vandet fra de to havne.

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet fra Danske Lotteri Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S.

Badebro ved Sorø sø
Mere end 3,6 millioner kroner bliver nu uddelt til projekter fra puljen ”Bevæg dig i naturen” under Udlodningsmidler til Friluftsliv. Projekterne skal sikre, at endnu flere danskere kommer mere ud og er aktive i det fri.
Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrist er den 15. september 2024.
Kontakt
Portrætfoto af Rikke Damm - konsulent i Friluftsrådet
Konsulent
24 52 60 89