Nyhed

Friluftsliv: Fra vildmark til vild med skolen

Børn gror i natur
Via projektet “Klar dig selv i Hvidovres Vildmark” vil elever i specialklasser i Hvidovre blive mere skoleglade og få mere tro på sig selv. Udlodningsmidler til Friluftsliv har med støtte til grej gjort projektet muligt.

Børn og unge, der har indlæringsvanskeligheder.

Børn og unge, der af psykosociale årsager har vanskeligt ved at finde mening med den almene skole.

Børn og unge med autismespektrumforstyrrelser.

Der er mange årsager til, at 186 børn i Hvidovre går på specialskoler, men fælles for de fleste af dem er, at skolegang er svært og sjældent en positiv oplevelse.

Det er Hvidovre Heldagsskole i samarbejde med Quark Naturcenter godt i gang med at lave om på. Siden starten af skoleåret 2021-2022 er pædagoger og lærere fra specialskolerne rykket ud under åben himmel for at lære at undervise deres elever under overskriften “Klar dig selv i Hvidovres Vildmark”.

Konceptet er ganske enkelt, at eleverne skal udeundervises indenfor fem temaer i friluftsliv: Bushcraft og pionerarbejde, bål og bålmad, undersøgelse af dyr og planter, snitteri og grønne håndværk samt ro og fordybelse i naturen.

Grej til udeundervisning

Snittekasse, inkl. knive

Materialer til at bygge huler

Vandhulskasse, inkl. net, lup m.v.

Krible-krable rygsæk

Hængekøjer

Båludstyr

Grejet er i en grejbank og kan gratis lånes af underviserne 

“Fra vores indledende erfaringer med at tage eleverne med ud i naturen i undervisningen kan vi se, at de får bedre trivsel, konfliktniveauet falder, når der er plads og grønne omgivelser, og de får lettere ved at opnå en følelse af at mestre deres omverden pga. den konkrete fysiske udeundervisning,” siger projektleder Janus Rasmussen.

Nemmere ved "nederen" skoleopgaver

Undervisningen i projektet Klar dig selv i Hvidovres Vildmark er dog ikke “bare” den vanlige folkeskoleundervisning, som rykker fra et klasselokale ud i naturen.

“Formålet med de fem specifikke temaer er at træne eleverne i at være ude i det fri og mestre såvel naturen som undervisning og socialt samvær. For eksempel ved vi, at voksen-barn relationen bliver bedre af den type undervisning. Og det betyder, at det efterfølgende er nemmere at få eleverne til de opgaver, de betragter som "nederen" i den vanlige undervisning i klasselokalet," siger Janus Rasmussen.

Samarbejde med Naturcenter

Udlodningsmidler til Friluftsliv har støttet projektet med knapt 50.000 kroner, som er gået til det nødvendige grej som for eksempel førstehjælpskasser, rafter, reb, snitteknive, tændstål, bålpander, en cykelvogn og hængekøjer.

Pga. Corona er projektet ikke så langt tidsmæssigt som planlagt, men de fleste lærere og pædagoger har været gennem det introkursus, som skal gøre dem i stand til at gennemføre natur- og friluftsaktiviteter i undervisningen uden at have behov for at hyre en naturvejleder ind.

Blandt andet ved hjælp af grejbanken. 

Den er organiseret i Quark Naturcenter, som er en vigtig del af projektet, da det er centrets areal, der lægger skov, vandhul, bålplads, m.v. til Hvidovres Vildmark-undervisningen. Det er også naturvejlederne hos Quark, der vedligeholder grejet og står for introkurserne til lærere og pædagoger.

Se grejet og forslagene til brug af det på Quark Naturcenters hjemmeside


Har du også en god idé til et projekt, der skaber flere muligheder for friluftsliv og øger befolkningens naturforståelse? Så søg om tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrister er 15. juni og 15. september 2024.
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91