Nyhed

Forsker: Naturforbundethed er svaret på tidens store udfordringer

Simon Høegmark

"Når man ser på det biologisk, er vi natur", lød det fra naturvejleder og forsker Simon Høegmark, der er medforfatter på bogen "Vi er natur", i samtale med politisk konsulent Maren Ottar Hessner, Friluftsrådet, til møde i Naturfrisk Netværk på Vartov i København.

Klimaforandringer og mistrivsel. To af tidens helt store udfordringer er tæt forbundet og kan løses gennem øget naturforbundethed i samfundet, lød det fra Simon Høegmark, der forsker i naturens indflydelse på mental sundhed, ved et møde i Naturfrisk Netværk.

Når vi mennesker mistrives, bliver vi handlingslammede. Derfor ser naturvejleder og naturterapeut Simon Høegmark, der forsker i naturens indflydelse på mental sundhed, løsningen på den verserende trivselskrise, hvor flere og særligt mange unge oplever stress, angst, depression og ensomhed, som en forudsætning for at kunne løse tidens nok største, globale udfordring; klimakrisen.

”Mistrivsel har store konsekvenser for samfundet. Mange og især unge, jeg møder, mangler et formål, og vi har brug for et formål for at kunne handle og forandre tingenes tilstand og imødegå biodiversitetskrisen og klimaforandringerne”, lød det fra Simon Høegmark, da han deltog i en samtale om potentialerne i en større naturforbundethed for folkesundhed, trivsel og velvære ved et møde i Naturfrisk Netværk den 23. maj på Vartov i København.

”Derfor skal vi få genskabt kærligheden til naturen”, tilføjede han i samtalen med 20 ledere og fagpersoner fra patientforeninger, friluftsforeninger og organisationer, der arbejder med natur og sundhed.

Helende fællesskaber i naturen

Møde i Naturfrisk Netværk på Vartov i København.
Ved Naturfrisk Netværks møde på Vartov deltog 20 ledere og fagpersoner fra patientforeninger, friluftsforeninger og organisationer, der arbejder med natur og sundhed.

Gennem et naturbaseret rehabiliteringsforløb for mænd i livskrise, som Simon Høegmark i 2014 startede for Svendborg Kommune, oplevede han, hvordan naturen udviskede sociale skel, skabte fællesskab mellem meget forskellige mennesker og hjalp deltagerne ud af deres livskriser. De såkaldte Vildmandskurser er siden blevet implementeret i andre kommuner og foreninger, og Simon Høegmark har skrevet en ph.d.-afhandling om resultaterne.

”Der er intet så helende som fællesskab. Når vi mødes i naturen, er alle i samme båd. I naturen mødes vi som mennesker, ikke som titler”, sagde Simon Høegmark, som beskrev naturen som et sted, der giver mennesker et pusterum i en travl hverdag og en pause fra negative tanker.

”Det, at vi arbejder med sanserne i naturen, gør, at vi kommer ud af hovedet. Noget af det, vi mangler i det moderne samfund, er ægte pauser. Dem kan naturen hjælpe os med at få”, sagde han.

Regenerativ omorganisering af samfundet

Simon Høegmark ser en regenerativ omorganisering af samfundet, der tager udgangspunkt i, at vi som mennesker er en del af, og derfor burde leve i harmoni med, naturen, som et middel til at afhjælpe mistrivslen i samfundet, genoprette biodiversiteten og stoppe den globale opvarmning. Det gælder for ham om at øge mængden af natur og få mennesker mere ud i naturen. Og så skal naturen komme tættere på alles hverdag, f.eks. på arbejdspladser, hvor studier ifølge Simon Høegmark har vist, at en integration af naturens mønstre giver færre sygefraværsdage.  

”Vi skal bruge inspiration fra naturen til at organisere os. For den måde, vi har organiseret os på, duer i hvert fald ikke”, sagde Simon Høegmark.

Vil du vide mere om Naturfrisk Netværk?

Naturfrisk Netværk er for forskere, politikere, ledere m.fl., der arbejder med natur og sundhed. Netværket er en del af projektet Naturfriske Fællesskaber, et samarbejde mellem Sund By Netværket og Friluftsrådet. Hvis du vil vide mere om netværket, kan du kontakte politisk konsulent i Friluftsrådet Maren Ottar Hessner på tlf. 2463 6023 eller moh@friluftsraadet.dk

Læs mere om Naturfriske Fællesskaber her.

 

Kontakt
Maren Ottar Hessner
Projektleder
24 63 60 23
Merlin Christophersen
Kommunikationskonsulent
24 63 76 41