Nyhed

Fælles friluftsdata skaber bedre overblik

Far og datter på cykeltur i Naturpark Nissum Fjord
Flere kommuner offentliggør data om friluftsliv og turisme i Geografisk Fagdata i GeoDanmark (GeoFA). Det giver god mening at samle oplysningerne frem for, at hver kommune skal udvikle egne databaser og oversigter, lyder det fra Friluftsrådet.

Det kan være noget af en jungle at finde inspiration til turen ud i naturen, hvis du gerne vil ud på en tur, som du ikke kender i forvejen. Der findes et væld af forskellige platforme, både kommercielle og offentlige, men ofte er de afgrænset til enkelte kommuner, regioner eller målrettet specifikke friluftsaktiviteter. 

Den udfordring kan Geografiske Fagdata i GeoDanmark (GeoFA), som er en frivillig samling af fællesoffentlige data, løse. Det er frivilligt for myndigheder at benytte databasen til opbevaring og udstilling af data - og gratis for tredjepart at hente og anvende data lokalt. Og det er der flere og flere kommuner og andre aktører, der kan se værdi i.

Kommunerne har i mange år efterspurgt en løsning til at samle data ét sted nationalt, lyder det fra KL, der er med til at udvikle GeoFA. 

"Det er vigtigt, at GeoFA er let at arbejde med - og let at udvikle på, så registret kan imødegå myndigheds- og anvenderbehov generelt. Det går fint hånd i hånd med, at det ikke er en skal-opgave, men en opgave, der løses af de kommuner, som ser en værdi i at registrere og udstille data til tværkommunalt og eksternt brug, siger Line Hvingel, konsulent KL og tovholder for GeoFA-gruppen til Fagbladet Teknik & Miljø.

Samlet data er en gevinst for brugerne

GeoFA indeholder blandt andet friluftsdata om shelters, bålpladser, udsigtspunkter, badestrande, vandposter, toiletter og andre faciliteter, der er relevante for at kunne planlægge en vandre- eller cykeltur. I GeoFA er der også registreret næsten 14.000 km vandrerute, og næsten lige så mange kilometer cykelrute samt over 900 shelters.

Data fra GeoFA kan frit anvendes på andre platforme, som det for eksempel bliver på Naturstyrelsens udinaturen.dk.

For befolkningen skaber det stor værdi, at data om stier og faciliteter bliver delt på tværs af kommunegrænser, fastslår direktør for Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

"Det skal være let at komme ud i naturen for alle, og en af de helt basale forudsætninger er, at det skal være nemt at finde oplysninger til planlægge sin tur. Det, at du på forhånd kan se, hvor lang ruten er, hvor der er overnatningsmuligheder eller mulighed for at nyde madpakken, kan give ny inspiration til alle og tryghed for målgrupper, der har særlige behov," siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Derfor ser Friluftsrådet gerne, at GeoFA i endnu højere grad bliver brugt af blandt andet landets kommuner. En samlet database over friluftsdata gør det også nemmere at udvikle friluftslivet på tværs af kommunale og regionale grænser.

Sådan udvikler GeoFA friluftslivet

Her er tre eksempler på, hvordan GeoFA udvikler friluftslivet

  1. Udinaturen.dk: Udinaturen.dk er en national portal, der bygger på de gode friluftdata i GeoFA - og med over 1,4 mio. unikke besøgende i 2022 sender GeoFA og udinaturen.dk hvert år mange personer ud i naturen på gode friluftsoplevelser.
  2. Natur for alle: I projektet "Natur for alle" støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv har Videncenter for Handicap en ambition om at forbedre kortlægningen og formidling af oplysninger om tilgængelighed til friluftsliv. Det kan være oplysninger om typen af belægning og stibredde, så en person i kørestol ved, om en rute er egnet til en den kommende søndagstur. Til det bruges GeoFA og platformen udinaturen.dk.
  3. Cykelknudepunkter: Dansk Kyst- og Naturturisme vil i et projekt udvikle et cykelknudepunktsnetværk i Danmark. Her bruges 15 datakilder, hvor en af de vigtigste er GeoFa. GeoFA vil også spille en central rolle i præsentationen af cykelnetværket, da hele eller dele af godkendte kommunale cykelknudepunktsnetværk vil blive registreret her og udstillet fra foråret 2024. Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.