Nyhed

Alle kommuner bør arbejde med friluftsliv i deres sundhedsindsats

Sund i Naturen
Så enkelt er budskabet, når Friluftsrådet torsdag den 23. januar præsenterer resultaterne af det treårige projekt Sund i Naturen på en stort anlagt konference i Nyborg.

I tre år har 10 kommuner arbejdet tæt sammen med Friluftsrådet for at skabe sundhedsindsatser, der bygger på natur og friluftsliv. For friluftsliv styrker både den fysiske, mentale og sociale sundhed. I alt 27 forskellige indsatser er blevet udviklet, afprøvet og evalueret i projekt Sund i Naturen.

Resultaterne fra projektet bliver præsenteret på en stor konference i Nyborg torsdag den 23. januar.

Samtidig udgiver Friluftsrådet et Sund i Naturen Inspirationskatalog, der fremhæver viden og erfaringer fra de 27 indsatser i de 10 fokuskommuner – og efterfølgende bliver inspirationskataloget udsendt til alle landets kommuner, så endnu flere kan følge i foregangskommunernes fodspor.

”Alle kommuner bør lade sig inspirere af de 10 fokuskommuner i Sund i Naturen. For alle kommuner bør integrere natur og friluftsliv i deres sundhedsindsatser. Det bør de gøre, fordi det virker. Friluftsliv styrker både den fysiske, mentale og sociale sundhed – og friluftsliv kan i høj grad bruges til at skabe solide forebyggende, rehabiliterende og sundhedsfremmende indsatser i de danske kommuner. Til gavn for både den enkelte borger og for samfundet,” siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Naturen kan noget særligt

Det treårige projekt er blevet evalueret af Syddansk Universitet, som konkluderer, at naturen kan noget særligt, når det kommer til kommunale sundhedsindsatser.

”Natur og friluftsliv kan noget ganske unikt, når det kommer til sundheden. I naturen er der plads til både højintense aktiviteter og til at få fuldstændig ro på. Der er højt til loftet i naturen, der er plads til, at man kan have en dårlig dag, og der er mulighed for at have både svære og lette samtaler – især omkring bålet. Samtidig bliver der skabt et helt specielt fællesskab blandt deltagerne på forløbene i naturen, som gør det lettere at fastholde de nye sundere vaner efter forløbet er slut,” forklarer Jan Ejlsted.

Konferencen finder sted på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg torsdag den 23. januar fra kl. 10 til 15.30 og er fuldt booket med 130 deltagere fra mere end 30 kommuner, Friluftsrådets kredse og medlemsorganisationer, videns- og forskningsinstitutioner, styrelser, NGO’er med flere. Der vil være oplæg fra nogle af feltets førende forskere, workshops med de 10 fokuskommuner og debat om fremtidsperspektiverne ved at arbejde med friluftsliv og folkesundhed. Alt sammen ført an af DRs sundhedskorrespontent, læge Peter Qvortrup Geisling.

Læs mere om projektet på www.sundinaturen.dk

 

Fem udpluk fra SDU's evaluering

  • Særligt deltagere på kronikerhold har opdaget nye kompetencer hos sig selv ved at deltage i aktiviteter, som de ikke troede, de kunne gennemføre.
  • Alle deltagere værdsætter sanse- og nærværsaktiviteter, da de gennem denne type aktiviteter opnår en ro, som de ikke er vant til. Her har bålet en særlig rolle – for omkring bålet kan man tage mange svære snakke, men man kan også sidde helt stille og kigge ind i flammerne. Der er altså plads til både bevægelse, ro og refleksion i naturen, og det er både deltagere og fagpersonalet i kommunerne rigtig glade for.
  • Deltagere med stress, angst og depression giver udtryk for, at de har fundet ro i naturen og fået en større tro på sig selv.
  • Det er generelt en udfordring at rekruttere mænd til kommunale sundhedsforløb, men fokuskommunerne oplever, at det er lettere at tiltrække mænd til forløb i naturen.
  • Både fagpersonalet i kommunerne og deltagerne oplever, at naturen er rummelig, og der er højt til loftet, hvilket giver deltagerne en grundlæggende følelse af frihed og selvbestemmelse. De kan indgå i indsatsen på deres egne præmisser, hvilket skaber motivation for at deltage, også på dage, hvor de ikke har overskud til det.
Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør