Nyhed

390 projekter skaber livsglæde og gode oplevelser i det fri

Spejdere der koger krabber
390 projekter har fået tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv i 2021. Projekterne er med til at skabe bedre muligheder for friluftsliv, større naturforståelse og livsglæde i hele landet, og det er der brug for som aldrig før.

Mange har under corona-pandemien fået øjnene op for, at friluftsliv og oplevelser i naturen kan noget helt særligt.

En rundspørge af KANTAR Gallup fra marts 2021 viste blandt andet, at 40 procent af befolkningen har opholdt sig mere i naturen under pandemien end før. Og 86 procent af dem, der opholder sig mere i naturen, vil fortsætte med det, når pandemien er slut.

Derfor er der i høj grad brug for flere og bedre muligheder for at komme ud i naturen.

Friluftsrådet har i 2021 givet 35 mio. kroner i tilskud til 390 projekter, der vil skabe bedre muligheder for friluftsliv og større naturforståelse.

Blandt andet har Friluftsrådet i puljen ”Flere ud i naturen” givet tilskud til mange forskellige former for faciliteter til friluftsliv, for eksempel sheltere, bålhytter og saunaer til vinterbadning.

”Vi oplever stor efterspørgsel på muligheder for at overnatte i det fri og flere stier til friluftsliv. Det er dejligt, at vi med Udlodningsmidler til Friluftsliv kan imødekomme den stigende interesse, men der er stadig et stort behov for flere friluftsfaciliteter og stier derude,” siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Særligt fokus på trivsel for udsatte grupper

Corona-pandemien har været hård ved mange. Især ensomme ældre og psykisk sårbare unge har lidt under den usikkerhed og isolation, der har præget de seneste år. Derfor har Friluftsrådet i uddelingen af Udlodningsmidler til Friluftsliv haft særligt fokus på projekter, som er med til at skabe trivsel og livsglæde for udsatte målgrupper.

”Vi ved, at fællesskaber i naturen kan noget særligt i forhold til mental og social sundhed. Derfor er vi glade for at kunne give tilskud til projekter, hvor aktiviteter i naturen bliver brugt til at skabe trivsel for netop disse grupper i befolkningen, som har det svært for tiden,” siger Winni Grosbøll.

Friluftsrådet har blandt andet givet 7,7 mio. kroner i tilskud til seks projekter i puljen ”Friluftsliv, trivsel og fællesskaber”. Men også i puljerne ”Sammen i naturen”, ”Fordybelse i naturen” og ”Udeliv for børn i skoler og dagtilbud” er der givet tilskud til mange projekter, der skaber sociale fællesskaber og bedre trivsel.

Få gode råd og sparring

I 2022 ser Friluftsrådet frem til at kunne støtte endnu flere projekter med Udlodningsmidler til Friluftsliv. Her ønsker Friluftsrådet især at støtte de fysiske rammer for friluftsliv, børn og unges friluftsliv samt skabe bedre muligheder for friluftsliv på og ved vandet. 

Er man i tvivl om, hvorvidt man kan søge om tilskud til sit projekt fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, er man altid velkommen til at ringe eller skrive til Friluftsrådet. Friluftsrådet ligger inde med en stor viden om forskellige typer af projekter og bidrager gerne med gode råd og sparring. Der er også viden og inspiration at hente på Friluftsrådets hjemmeside.

 

Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrister er 15. juni og 15. september 2024.
Havshelter
Friluftsrådet har med tilskud fra Udlodningsmidler til Friluftsliv gennem årene støttet mange forskellige projekter. Se nogle af dem her.