Nyhed

170.000 fejrede Naturens Uge under overfladen

Naturens Uge undersøgelse vanddyr
Tusindvis af børn og voksne har været ude til Naturens Uge 2023 og er blevet klogere på naturen under overfladen. Både skoler, dagtilbud, foreninger og familier har deltaget i den årlige fejring af den danske natur.

Krabbefangst, kajaksejlads, fisketur og snorkelsvømning. Det er nogle af de aktiviteter, som danskerne har kunne prøve til de mere end 300 lokale arrangementer, der blev afholdt i forbindelse med Naturens Uge 2023. I alt har mere end 170.000 danskere haft natur- og friluftsoplevelser i skoler, dagtilbud, foreninger eller sammen med familien.

Naturens Uge er Friluftsrådets og Danmarks Naturfredningsforenings årlige mærkedage for naturoplevelser. I år har temaet for arrangementerne været ’Naturen under overfladen’ for, selv om vi alle har tæt til vand, så ved vi meget lidt om, hvad der foregår under overfladen.

"Vi danskere er gode til at bruge vores kyster til at svømme og sejle, men det er ikke altid, at vi opdager, hvad der sker under overfladen. Havmiljøet er desværre i en stand, der kræver handling, og vi håber, at de mange, der har besøgt kyst, sø og å, får dette budskab med hjem samtidig med, at de har oplevet, hvilke oplevelser der er ved havet" siger Winni Grosbøll, direktør for Friluftsrådet.

Naturen under overfladen på skemaet i skoler og dagtilbud

I løbet af ugen har mere end 107.000 børn fra skoler og dagtilbud været ude i naturen for at blive klogere på naturen og særligt livet under overfladen i hav, søer og vandløb.

Og det er der tilsyneladende brug for. En undersøgelse, Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, viser, at størstedelen af de 5-12-årige ikke ved, at nogle af de mest kendte havdyr som for eksempel hajer og blæksprutter lever i Danmark.

"Det er utroligt vigtigt, at vores børn bliver ordentligt introduceret til den blå natur og bliver opmærksomme på, hvor fantastisk og mangfoldig vores havnatur eksempelvis er - ikke mindst så de ved, at den er værd at passe på. Vi håber, at vi med Naturens Uge har åbnet børnenes øjne for hav, sø og vandløb, og at vi har gjort dem nysgerrige efter, hvad der ellers gemmer sig under overfladen," siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Tag på opdagelse i naturen året rundt

Naturens Uge er officielt slut for i år, men det er naturoplevelserne ikke. På Naturens Uges hjemmeside ligger der inspiration til at tage ud i naturen og få oplevelser med familie og venner.

Her kan man også finde en oversigt over biblioteker, der udlåner rygsække fyldt med naturgrej, som man gratis kan låne. Taskerne indeholder en udstyr til at kigge på dyr og planter, og der er også forskellige hæfter med inspiration, som er lige til at tage med på tur.

Kontakt
Astrid Grunert Rantorp
Kommunikationskonsulent
24 63 63 88