Pressemeddelelse

Naturen giver mentalt overskud – selv i svære tider

Sund i Naturen
Synes du også, at det hjælper på humøret og giver mental ro at komme ud i naturen disse dage, så er der faktisk noget om det. Naturen kan nemlig noget særligt, når det kommer til vores mentale sundhed. En omfattende undersøgelse viser, at hele 84 % af danskerne oplever, at friluftsaktiviteter øger deres psykiske velvære og forbedrer humøret.

For en stor del af danskernes vedkommende, har hverdagen ændret sig. Vi skal arbejde og gå i skole hjemmefra og i øvrigt forsøge at omgås så få personer som muligt. Det kan for nogen være udfordrende at miste de vante rammer og ikke være en del af de sociale rum, man plejede. Mange oplever, at humøret går lidt mere op og ned end det plejer.

Det er en helt naturlig reaktion, og vi skal passe på os selv og hinanden og her kan naturen være en rigtig stor hjælp. Ophold i grønne områder nedsætter stressniveauet og frisk luft er godt for sindet og sol på kinderne får smilet frem.

Derfor har vi fundet 10 ideer til, hvordan børn og voksne kan bruge naturen til at finde ro og mentalt overskud.   

"Vi skal allesammen passe på hinanden i disse tider. Men vi skal også sørge for at passe på os selv. Til alle, der er hjemme men ikke i karantæne: Tag ud og få frisk luft hver eneste dag. Natur og friluftsliv kan styrke både din fysiske og den mentale sundhed" siger Niels-Christian Levin Hansen, formand for Friluftsrådet.

I naturen er der højt til loftet og plads til at færdes i ro og mag – så sørg altid for at holde afstand til andre og følg myndighedernes retningslinjer. Du kan med fordel bruge udinaturen.dk til at finde natur, hvor der kan være længere mellem de besøgende.

10 ideer til at finde ro i naturen:

  1. Prøv at gå på bare tæer: Gå i skovbunden/i haven/på stranden/ i engen/ mv. – i stilhed – og mærk efter, hvordan forskellige underlag føles her i foråret (selvfølgelig kun til du får kolde tæer). Luk eventuelt øjnene og fokuser på dine fødder.    
     
  2. Afprøv det japanske afstressningskoncept ’skovbadning’. Tag et liggeunderlag og et tæppe med ud et uforstyrret sted i en skov. Sluk telefonen. Læg dig i skovbunden med lukkede øjne. Læg så mærke til alle lydene omkring dig. Vinden i træerne, de forskellige fugle. Puslelyde fra biller i skovbunden. Prøv også at lægge mærke til lugtene omkring dig.
     
  3. Lav mad af naturen: Gå ud på en lille madekspedition – naturen er fuld af lækre sager, du kan bruge i din madlavning. Gå i skoven efter grønne urter – ramsløg, skovmærke, skovsyre – eller på stranden, hvor det er sæson for den spinatlignende strandbede, strandarve og strandkarsen med den skarpe peberrodsagtige smag. Måske er der en gammel opskrift på brændenældesuppe, der skal afprøves?
     
  4. Lav mindfulness i naturen: Gå en tur i den natur, du bedst kan lide. Sæt dig alene på en bænk et stille sted og luk øjnene og lyt til naturens lyde. Gerne med ansigtet i solen. Kan du høre vinden i trætoppene? Er der fugle? En lille bæk? Kan du mærke varmen fra solen? Vi er næsten alle mere utrygge lige nu end sædvanligt. At finde ro i naturen kan give et pusterum og gøre en forskel. Få inspiration til mindfulness-øvelser i naturen
     
  5. Fysisk aktivitet kan for mange hjælpe på humøret: Det behøver ikke at være anstrengende før det gavner. En rask gåtur, løb eller tur på cyklen kan også bidrage til mentalt velvære.
     
  6. Leg i naturen: Det behøver ikke kun at være for børn – hele familien kan være med. Leg fangeleg, gemmeleg, kravl i træer, kast med blade, løb om kap – der er ingen regler, bare det føles sjovt.
     
  7. Stillegang: Gå en tur alene eller med familien i skoven/naturen - aftal ikke at tale sammen i 15 minutter. Er man alene kan man gøre det, at man slukker for mobilen/slukker for al lyd. Hvad hører du? Hvad ser du? Forsøg bare at observere dine omgivelser med alle sanser.
     
  8. Se på stjerner: Tag ud et smukt åbent sted i naturen ved skumring. Hav soveposer/dyner, varmt tøj og te med. Og læg jer i stilhed og kig på himlen.
     
  9. Vær nysgerrig og gå på opdagelse i (nye) naturområder tæt på dig: På med jakken og de gode sko, og tag på udkig efter nye oplevelser i naturen. Måske har du et område tæt på, som du ikke har fået udforsket? Måske skal du gå din yndlingsrute den modsatte vej? Eller måske skal du beslutte dig for at stoppe op tre gange på din tur, se dig omkring og lytte. 
     
  10. Lav bål i haven eller ved godkendte områder: Skab rammerne for, at du og din familie kan hygge jer udenfor. Lav et bål sammen, som I kan sidde og varme jer ved. Bag snobrød eller pandekager – hvis I er rigtig garvede kan aftensmaden jo tilberedes her. Ellers kan det at kigge ind i ilden og mærke varmen i ansigtet også noget i sig selv.
Find roen i naturen
Forskning viser, at natur og oplevelser i naturen har en afstressende effekt. Roen i naturen kan findes på mange forskellige måder - både i højt tempo og meditation.

Husk at passe på jer selv og hinanden derude, hils på hinanden med et smil og følg myndighedernes retningslinjer.

Denne guide er lavet mandag den 30. marts. Skulle der komme nye retningslinjer fra regeringen, der påvirker vores adfærd i naturen, vil artiklen blive opdateret hurtigst muligt.