Pressemeddelelse

Bevæg dig i naturen – dyrk motion med social afstand

Hold afstand til alle andre end dine nærmeste i disse corona-tider - også i naturen.
Naturen kan noget helt særligt, når det kommer til vores sundhed. Både den fysiske og mentale. Indtil videre må vi heldigvis gerne bevæge os i naturen. Her kan du finde tips til, hvordan du kan få bevæget dig nok i corona-krisen.

Frisk luft er godt for sindet. Bevægelse er godt for det fysiske helbred. Det gør naturen til en næsten perfekt arena til at styrke vores sundhed. Især i disse tider, hvor både fitnesscentre og foreningslivet er lukket ned. Derfor kan du i denne artikel finde 10 ideer til voksne, der ønsker at dyrke motion i naturen - og tid ideer til børn og deres voksne, der har samme intentioner.

I naturen er der højt til loftet og her kan vi endnu træne – og lege træningen ind – hvis vi bare holder afstand og følger myndighedernes retningslinjer. Så: Hold afstand. Sprit af. Pas på jer selv og hinanden.

”I naturen er der på én gang plads til højintense, krævende aktiviteter og mulighed for fordybelse, ro, nærvær og samvær med de nærmeste. Få frisk luft hver dag i disse tider og bevæg jer ud i naturen med god afstand, så længe myndighederne tillader det,” siger Niels-Christian Levin Hansen.  

Et tip til alle først: Brug udinaturen.dk til at finde natur, hvor der kan være længere mellem de besøgende.

Naturmotion for voksne

  1. Gå og løb! Det er de to lettest tilgængelige motionsformer. En gåtur er godt for hjertet, for kondien og meget mere. Cirka lige så godt som en løbetur. Brug tiden nu til at gå og løbe nogle nye ture og opleve nye sider af dit nærområde.
  2. Cykl i skoven og gå en tur på jagt efter foråret. Bor du i byen cykl da lidt længere væk end du plejer for at finde noget natur, hvor det ikke vrimler med mennesker.
  3. Lav dine øvelser ude: Squats, burpees, lunges med mere kan med fordel lægges til for enden af en løbe- eller cykeltur. Naturen byder på en masse muligheder for at træne både styrke, kondition og balance. Lav fx armhævninger fra en gren, step på en træstub, styrkeøvelser med en sten eller et stykke træstamme eller gå balancegang på en væltet træstamme - kun fantasien sætter grænser. Du kan finde meget mere inspiration og tips til træningsøvelser i naturen hos blandt andet Naturstyrelsen og DGIs Outdoor Fitness. Du kan også tage lidt udstyr med ud, hvis du har træningselastikker, håndvægte, kettlebells eller andet, der nemt tages med i rygsækken.
  4. Du kan godt bruge de mange træningsfaciliteter, der er sat op rundt omkring i naturen. Men sprit dine hænder af både før og efter for alles skyld.
  5. Har du et par rulleskøjter liggende? Tag dem på og rul en tur. De fleste af os har formentlig glemt, hvor sjovt det rent faktisk er. Har du udstyr til at sejle kajak eller kano, eller måske et par rulleski eller en mountainbike, som måske ikke bliver luftet så ofte? Så er det nu du skal tage udstyret i brug og komme ud på tur.
  6. Tag på Geocaching – skattejagten fungerer også for voksne og kan give rigtig mange skridt. Hvis du rører ved cachesne kan det give mening at spritte af både før og efter. Læs mere om, hvordan du kommer i gang med Geocaching.
  7. Lav mindfulness i naturen: Gå en tur i den natur, du bedst kan lide. Sæt dig alene på en bænk et stille sted og luk øjnene og lyt til naturens lyde. Gerne med ansigtet i solen. Kan du høre vinden i trætoppene? Er der fugle? En lille bæk? Kan du mærke varmen fra solen? Vi er næsten alle mere utrygge lige nu end sædvanligt. At finde ro i naturen kan give et pusterum og gøre en forskel. Du kan finde flere mindfulness-øvelser i naturen her.
    Find ro i naturen med mindfulness-øvelser
  8. Tag ud at sanke ramsløg, brændenælder og skovsyre. Det smarte ved at lave denne type aktivitet er, at bevægelsen sniger sig med ind på turen, og at man næsten glemmer, at man dyrker motion, fordi man koncentrerer sig om jagten. Husk at vaske alt det, du sanker i naturen. En anemonetur kan også anbefales – men spis ikke anemonerne – de skal i vand, stå til pynt og minde os om, at det trods alt er forår. På Oplevmere.nu kan du finde reglerne for, hvor du må sanke og hvor meget. I app’en Vild Mad kan du se, hvilke spiselige madvarer, der er i sæson i den danske natur netop nu.
  9. Lav en flot mandala/land art i skovbunden af nedfaldne blade og andre elementer, tag et billede og del det på dine sociale medier. Det tager tid at samle de mange elementer og bevægelsen leges ind i jagten, samtidig med at det kan være nærmest meditativt.
  10. Hug brænde og ordn din have – det tæller også. Du kan også tage ud at samle skrald i naturen. Så længe du husker den gode håndhygiejne.

Naturmotion for børn og deres voksne

  1. Byg jeres egen forhindringsbane ud af naturens materialer. Brug hvad I kan finde af grene til at lave gærder til at kravle over og under på. Balancér på væltede træstammer. Både børn og voksne. Lad være med at stå og kigge på børnenes leg – du får masser af bevægelse leget ind ved at deltage. Husk at rydde op efter jer og kun bruge stammer og grene, der allerede er forsvarligt væltede og knækket af i forvejen.
  2. Tag på Geocaching – moderne gps-skattejagt for både børn og voksne. Hvis du rører ved cachesne kan det give mening at spritte af både før og efter. Læs mere om, hvordan du kommer i gang med Geocaching.
  3. Løb en tur mens dine børn cykler eller kører på løbehjul ved siden af.
  4. Brug tiden på at lære nogle lege fra da mor og far (måske bedsteforældrene) var barn: Sjip, stå på rulleskøjter. På Groennespirer.dk kan du finde en hel masse naturaktiviteter for børn i 0-6-års-alderen. En hel del af dem, kan laves hjemme med din nærmeste familie.
  5. Tag ud at samle affald. Brug muligheden til at tage lidt miljø-undervisning med børnene – så kan turen også tælle som skoletid. I det hele taget kan meget skoletid – både idræt og mere boglige fag som matematik rykkes ud i naturen og involvere bevægelse for både børn og deres voksne. Find tips til undervisningen på friluftsliv i skolen.
  6. Tag ud at sanke ramsløg, brændenælder og skovsyre. Gør det til en skattejagt. Det smarte ved at lave denne type aktivitet er, at bevægelsen sniger sig med ind på turen, og at man næsten glemmer, at man dyrker motion, fordi man koncentrerer sig om jagten. En anemonetur kan også anbefales – men spis ikke anemonerne – de skal i vand, stå til pynt og minde os om, at det trods alt er forår. På Oplevmere.nu  kan du finde reglerne for, hvor du må sanke og hvor meget. I app’en Vildmad kan du se, hvilke spiselige madvarer, der er i sæson netop nu.
  7. Klatr i træer sammen. Kan du stadig komme både op og ned fra et godt klatretræ? Kan du lære nogle gode fifs fra dig – i stedet for at stå for foden af træet og guide. Det kan være en god idé at skiftes.
    Klatr i træer sammen med dine børn
  8. Byg den vildeste hule, I overhovedet kan forestille jer. Brug lidt tid på at planlægge, hvordan den skal være. Der er masser af bevægelse i at samle materialer og sætte det hele op. Find inspiration til hulebygning på alle niveauer på hulebyg.dk
  9. Følg Friluftsrådet på Facebook og Instagram. Her kommer vi hver dag i denne tid med en ny idé til en god familieaktiviteter i naturen, der både udfordrer børnene og deres voksne.
  10. Tag hul på Børnenes Naturkanon – der er masser af bevægelse i at lave alle de naturaktiviteter, som alle børn bør prøve i deres barndom.

 

Missing indholdselement.

 

Missing indholdselement.

OBS: Retningslinjerne ændrer sig ofte. Følg altid Sundhedsstyrelsens gældende anbefalinger i forhold til COVID-19.