Nyhed

Natur og friluftsliv gør mænd sundere

Mænd i naturen
Men's Health Week sætter i denne uge spot på, hvordan mænd får længere og bedre liv, og både forskning og erfaringer fra Friluftsrådets Sund i Naturen-projekt peger på, at naturen er en del af løsningen.

Mænds sundhed halter gevaldigt efter kvindernes, og den kønsmæssige ulighed i sundhed er enorm. Mænd vurderer ofte deres helbred langt bedre, end det er, og negligerer symptomer. Men statistikken taler sit eget tydelige sprog: Danske mænd lever fire til fire år kortere end kvinder, og danske mænd ligger som nummer 19 af 33 i Europa.

Mænd vil ikke være pylrede

Mange mænd har et ideal om at være stærke og kunne klare sig selv, og derfor vælger de lægebesøg og anden behandling fra. Dog viser det sig, at natur og friluftsliv kan noget helt særligt, når det drejer sig om mænds sundhed. At opholde sig i det fri kan nemlig appellere til mænd, som ellers ikke benytter sig af traditionelle sundhedstilbud - og som løber skrigende bort ved snak om indendørs samtaleterapi. Naturen er et uformelt rum, og netop derfor har friluftsliv og naturglæde potentialet til at motivere og fastholde mænd i sunde fællesskaber.

"Erfaringerne fra de kommuner, vi samarbejder med omkring projektet Sund i Naturen, viser, at friluftsliv og aktiviteter i naturen skaber et rum, hvor mændene kan åbne op, og tale mere frit sammen," udtaler Christina Bjørk Petersen, projektleder i Friluftsrådet. "Både på det fysiske og på det mentale plan er resultaterne meget positive. Når mænd er samlet omkring aktiviteter i naturen, kan de samtidig erfaringsudveksle og tale om de svære ting i livet, uden at det bliver for tungt. På den måde er naturen er ramme, som hjælper dem til at genvinde fodfæstet i livet," siger hun.
 
Naturkræfter i Silkeborg
Et af de steder, hvor man oplever de positive effekter af at flytte motions- og træningstilbud til mænd ud i skoven, er projektet Naturkræfter i Silkeborg. Her er Morten Bach Larsen ikke i tvivl om, at naturen har noget særligt at tilbyde de kræftramte mænd, han ser to gange om ugen i frilufts- og træningstilbuddet Naturkræfter i Silkeborg, som er et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Silkeborg Kommune.
Morten Bach Larsen mener, at det er vigtigt med den type samarbejde, som det de har med Naturstyrelsen:
"Hvis vi kommer og siger til mændene, at vi gerne vil hjælpe dem, så bider de ikke på. Men når de går ude i skoven og hugger brænde og laver naturpleje, kommer folk hen og siger, 'hvor er det fedt, det I gør'. At de ikke bare er kræftramte mænd, men at de udfører et stykke reelt arbejde, som giver ros og anerkendelse - og som kommer andre til gode, betyder rigtig meget. Det vil de gerne," fortæller Morten Bach Larsen, der er instruktør og fysioterapeut i Naturkræfter.
 
Udvikling i fællesskab
Han fortæller desuden, at der opstår en anden ro og tryghed i fællesskabet, når mændene sidder under åben himmel omkring et knitrende bål: "Man behøver ikke sige noget. Man har bålet, røgen og de mange sanseindtryk, som gør at det føles mere naturligt og trygt at lukke op."
Og så er det de helt store emner, der bliver vendt mens, der kløves brænde, og koges vand til kaffe. Morten Bach Larsen fortæller, at mændene er gode til at hjælpe og støtte hinanden. "Mændene er faktisk rigtig gode til at tage sig af hinanden. Uanset om de er her, fordi de har fået konstateret lungekræft, tyktarmskræft eller er blevet opereret for prostatakræft, kan de dele deres bekymringer og bruge hinandens erfaringer", fortæller Morten Bach Larsen fra Naturkræfter i Silkeborg.