Nyhed

Kommunernes muligheder for friluftsliv kortlægges

På billedet ses en kvinde, der løber en tur i en park. Hendes hoved er beskåret ud af billedet
Ny kortlægning ranglister kommunernes faciliteter og muligheder for at være aktiv i naturen. Der er forskel fra kommune til kommune, og Friluftsrådet ser kortlægningen som et godt redskab til at de sidste kommuner kommer med på bølgen og får prioriteret borgernes friluftsliv.

Ifølge en helt ny kortlægning af mulighederne for idræt  i naturen, som Danmarks Idrætsforbund netop har lavet, varierer mulighederne meget fra kommune til kommune. Analysen viser, at de fleste kommuner har enten skov eller vandstrækning, som kan bruges til friluftsaktiviteter som løb, mountainbike, ridning, kajakroning og windsurfing, men at der er mange steder, hvor friluftsliv - eller outdooridræt som rapporten kalder det - ikke bliver understøttet af faciliteter. 

Idræt i naturen 

Andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen er steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016, hvilket gør naturen til den mest populære idrætsarena i Danmark.

Redskab til kommuner, der vil med på bølgen
Friluftsrådet hilser kortlægningen velkommen og håber kommunerne vil bruge den som et værktøj i planlægningen af friluftslivet:

"Kortlægningen peger på potentialet for at forbedre mulighederne for at være aktiv i naturen og jeg kan ikke understrege tydeligt nok, hvor vigtigt det er, at der er noget der lokker folk ud og sørger for at de får en bedre oplevelse, når de er derude. Det får de et redskab til med denne rapport" siger Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted.

Han henviser til at, Friluftsrådet i en årrække har opfordret kommunerne til - og hjulpet mange med - at udforme outdoorstrategier, friluftspolitikker og lignende sammenhængende planer for at styrke borgernes friluftsliv. Det er nemlig en god investering at forbedre rammerne, så flere bevæger sig i naturen. 

"Vi ser, at aktive borgere er sundere og trives bedre og ofte er naturen og gode rammer for friluftsliv kommunernes bedste kort på hånden, når de skal tiltrække nye borgere til området. 

Det er første gang, at der bliver lavet en analyse, der på denne måde kortlægger, hvor mange faciliteter, der er til rådighed i naturen til at dyrke idræt.  Rapporten kan findes på DIFs hjemmeside. 

Danmarks Idrætsforbund (DIF) er en paraplyorganisation for 62 specialforbund, som gennem landets idrætsforeninger varetager de aktives interesser. DIF har over 9.000 idrætsforeninger og mere end 1,9 millioner aktive medlemmer.