Nyhed

Sårbare unge skal spejle sig i stærk natur

En stejl bakke kan bestiges. Et skævt træ kan vokse sig stærkt. Naturen er fuld af symboler på positiv forandring. Derfor vil Billund Kommune bruge naturoplevelser til at styrke unge med stress og psykisk sårbarhed. Projektet ”Du er go’ nok” er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv.
På billedet ses et ungt par, der sidder på en bænk i naturen. De har ryggen til kameraet. Tættest på kameraet står en damecykel parkeret

Naturmedicin plejer at komme i små flasker, men nu vil Billund Kommune bruge naturen i fuld skala som ramme for at hjælpe unge med stress og psykisk sårbarhed. ”Du er go' nok” hedder projektet, som er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv under temaet ”Bevæg dig i naturen”. Projektet er rettet mod sygemeldte unge og unge på kontanthjælp. Initiativet kommer fra friluftsvejleder Poul Skovhus og mentor og psykoterapeut Dorte Schøning fra Billund Kommunes arbejdsmarkedsafdeling, og de ser store muligheder i at vise de unge en vej ud i naturen.

”De unge, vi møder, er ofte et svært sted i livet. De kæmper med negative tanker. De føler sig trætte og træge, og mange sidder alene foran computeren hver dag. Så de trænger til at komme ud og mærke glæde og spontanitet”, fortæller Dorte Schøning.

Fakta om projektet

Organisering: Billund Kommune er ansvarlig for projektet, som bl.a. inddrager kommunens arbejdsmarkedsafdeling, sundhedsafdeling og opsøgende unge-team.

Målgruppe: Den primære målgruppe er unge sygemeldte og unge kontanthjælpsmodtagere i alderen 14-30 år.  
Økonomi: Udlodningsmidler til Friluftsliv har givet tilskud på 228.000 kr. til en bålhytte samt udstyr og grej til aktiviteter.

Naturens spejl viser muligheder

”Du er go’ nok” er et forløb på otte uger, hvor der bl.a. bliver mulighed for at lave mad over bål, klatre i træer, gå på bare tæer i græsset og lave øvelser i mindfulness.

”Vi arbejder hen imod, at de unge mærker en forbindelse mellem sig selv og naturen, og vi hjælper dem med at blive bevidste om de symboler for positiv forandring, naturen byder på, siger Dorte Schøning.
Når de unge spejler sig i naturen, kan det nemlig åbne op for, at de ser sig selv og livets muligheder med nye øjne, forklarer hun:  

”Hvis du kan kæmpe dig op over en stejl bakke, kan det måske hjælpe dig til at reflektere over, hvordan du kan overkomme andre svære udfordringer. Og når du ser et skævt træ, der har vokset sig stort og stærkt mellem alle de lige træer, kan det styrke troen på, at du også selv vil klare dig”.

Naturen stiller ikke krav

Billund kommune bruger tilskuddet fra udlodningsmidlerne til at etablere en base med bålsted og læhytte i Grindsted Plantage. Basen i naturen er tænkt som en afstressende ramme, hvor unge kan komme uden at skulle præstere noget bestemt. 

”Alene det, at de kommer ud i skoven, giver mere ro i sindet, for når man fx bliver optaget af at lytte til et knitrende lejrbål eller se på græsset, der bølger, så slapper nervesystemet automatisk af,” forklarer Dorte Schøning.

Hun forventer dog, at mange af de unge vil få lyst til at deltage i stedets aktiviteter, og at de vil finde noget, de er gode til.

”Naturen har ingen forventninger, du skal leve op til, så her kan vi skabe et trygt rum, hvor de unge langsomt kan folde sig ud og opbygge et fællesskab med andre. Forhåbentlig vil de opleve, at de betyder noget, og at de kan noget – og det er et skridt på vejen til, at de får virkelysten tilbage”.

Om bevæg dig i naturen

Under temaet ”Bevæg dig i naturen” støtter Udlodningsmidler til friluftsliv 11 nye projekter, der skaber gode initiativer og aktiviteter i naturen for de grupper i befolkningen, der er mindst aktive og sjældent kommer i naturen. Det har vakt stor interesse blandt kommuner, foreninger, NGO’er og andre inden for feltet, og derfor modtager 11 udvalgte projekter i alt 3 millioner kroner i tilskud.