Nyhed

Teknologi skal få flere børn ud i naturen

Teknologi og passiv skærmtid bliver ofte gjort til syndebuk når børn kommer mindre og mindre ud i naturen. Nyt projekt undersøger, hvordan teknologien kan blive en vej ud i naturen.
På billet ses et closeup af en pigespejder, der kigger på sin telefon. I baggrunden er der tre andre spejdere - de befinder sig i skoven

Et nyt forskningsprojekt skal vise, hvordan teknologien giver mulighed for at gøre børn aktive i naturen. Det er projektet ”Naturlig teknik” der skal gøre os klogere på, hvordan smartteknologi og sociale medier kan få flere børn ud i naturen. Samtidig skal projektet undersøge, hvordan teknologien kan understøtte de gode effekter, som naturen har på børns udvikling.

”Vi er biologiske væsner, og aktiviteter i naturen har en række positive effekter på børns udvikling både socialt og motorisk og eksempelvis i forbindelse med læring i skolen. Vi har derfor en ambition om, at børn skal mere ud,” siger dr. pæd. Theresa Schilhab, lektor ved DPU, Aarhus Universitet, og projektleder på ”Naturlig teknik”. Hun fortsætter:

”Det er dog en kendsgerning, at børn er mindre ude i naturen i dag end tidligere. Den teknologiske udvikling har ikke skylden alene, men den er medvirkende til, at flere og flere børn bliver siddende hjemme. Teknologien gør, at børn sagtens kan finde de rum, de har behov for at have med hinanden uden at skulle bevæge sig ud og mødes uden for hjemmet.”

Friluftsrådet glæder sig til at følge projektet gennem Center for Børn og Natur.
"Det er for let bare at give ny teknologi skylden for børns manglende tid i naturen og sige det var bedre i gamle dage. Det er langt mere interessant at se hvordan naturen kan tænkes ind i de vilkår børn vokser op under nu," siger Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted.

Projektet vil også opbygge en vidensbank, der skal være alment tilgængelig og bl.a. opbygge et netværk af både brugere og udviklere, så projektets viden kan deles ligesom det også vil omfatte en større spørgeskemaundersøgelse om børns brug mobiltelefoner og anden teknologi, når de færdes ude.

Center for Børn og Natur bag projektet

Projekt ”Naturlig teknik” er forankret i Center for Børn og Natur, som Friluftsrådet er en del af. Nordea-fonden har støttet oprettelsen af centret, og fonden har netop uddelt ekstra støtte på 6,4 millioner kr. til projektet. Projekt ”Naturlig teknik” løber frem til 2022.

Apps til børn i naturen

Udover geocaching og diverse svampe-, fugle- og andre naturapps, der kan inspirere til at gå på opdagelse er der også udviklet særlige apps til at få børn ud i naturen:
Spejderne - en paraplyorganisation for de fem spejderkorps i Danmark – har udviklet en app, som udnytter telefonens GPS til en stribe digitale spil med bevægelse, leg og naturoplevelser med vennerne i fokus. Målet er at inspirere til aktiviteter i det fri og give en smag på spejderlivet. App’en er blandt andet blevet en succes i folkeskolen, hvor lærerne bruger den som inspiration til aktiviteter. Kontakt Anders Hooge, Det Danske Spejderkorps, på tlf. 23 11 80 49 eller e-mail ah@dds.dk for mere information. Tjek også www.spejderne.dk/projekter/woop/.

App’en Natur Challenge er udviklet af DGI og har også fokus på folkeskolen, da den gør det nemt at inddrage friluftsaktiviteter i fx undervisningen. Den bliver også brugt i forbindelse med foreningers udendørsaktiviteter. Kontakt Martin Machado på e-mail mm@dgi.dk eller tlf. 21 29 32 78 for mere info. Tjek også www.dgi.dk/naturechallenge.