Nyhed

Nyt projekt: Naturen skal give mere livsglæde til udviklingshæmmede

Naturen gør gavn for alle
Et nyt projekt for udviklingshæmmede modtager nu 737.500 kroner fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, der bliver uddelt af Friluftsrådet. Projekt ”Kram Naturen” skal styrke udviklingshæmmede både fysisk og mentalt ude i det fri.

Udviklingshæmmede er en af de grupper i samfundet, der er mindst fysisk aktive – og som kommer mindst ud i naturen. Derfor modtager Udviklingshæmmedes Landsforbund 737.500 kroner til projektet ”Kram Naturen”, der skal styrke udviklingshæmmedes fysiske og mentale sundhed igennem naturforløb. Forløb, der skal udbredes til 30 forskellige bosteder.

Det er Friluftsrådet, der uddeler en særlig portion af Udlodningsmidler til Friluftsliv i forlængelse af partnerskabet ”Bevæg dig for livet – i naturen”. Bag det partnerskab står Friluftsrådet sammen med DGI og DIF. Der bliver i alt uddelt 10 millioner kroner fra puljen, og heraf bliver de 3,6 millioner kroner uddelt til otte forskellige projekter i 2018. 

”Det store Bevæg dig for livet - i naturen projekt har til formål at gøre danskerne mere aktive ude i det fri – især de danskere, som har brug for en ekstra håndsrækning. Derfor støtter vi projektet her, der når ud til en gruppe borgere, der kan få rigtig stor gavn af at være mere ude i naturen,” siger Jan Ejlsted, der er direktør i Friluftsrådet.

Helt konkret vil ”Kram Naturen” tage beboerne fra 30 bosteder i hele landet med ud i naturen fire gange om året på fire ”årstidslørdage”.

Skal mærke naturen

På fire årstidslørdage skal borgere fra hvert bosted ud i naturen, opleve og sanse naturen. De skal ud i naturen uanset vejret en gang for hver årstid. Naturen sanses og opleves. Der vil være god tid til at opleve omgivelserne i eget tempo, og der skal være tid til forundring og spørgsmål.

Der skal ses blade på træerne, lyttes til en rislende bæk, siddes ved en skovsø, betragtes anemoner, beundres myretuer, ligges på ryggen og kigges på skyer på himlen, findes lysninger i skoven, lyttes til dyrelyde, findes dyrespor, duftes, nydes udsigter, spises af naturen, opleves årstidernes skifte, fås motion, mærkes stemninger i kroppen og meget mere. Naturen skal også tages med hjem. Der skal plukkes blade, der kan males, og presses blomster og laves dekorationer.

”Naturen skal ikke bare opleves, den skal mærkes og fornemmes med alle sanser, så vi får en fornemmelse af den natur, som vi alle er en del af. Dette skal gerne medføre mere ro og livsglæde hos de borgere, som deltager i projektet,” siger Joan Riis, der er Projektleder og sundhedsfaglig konsulent i Udviklingshæmmedes Landsforbund.

Der vil være en naturvejleder tilknyttet projektet til sparring og udvikling af idékatalog med forslag til øvelser og aktiviteter i naturen. Kataloget skal bruges som formidlings- og undervisningsmateriale for medarbejdere på bosteder. Endvidere skal kataloget bruges af foreninger/grupper, som afholder natur aktiviteter, således at udviklingshæmmede kan deltage. Kataloget udvikles i samarbejde med naturvejledere og tovholderne på bostederne.

Sidst, men bestemt ikke mindst, skal der i projektet uddannes 10 udviklingshæmmede til naturborgervejledere, som skal med ud i naturen på naturlørdagene, og som skal fortælle andre om deres naturoplevelser, og dermed motivere andre til at komme ud og opleve naturen.

Projektet løber fra efteråret 2018 frem til 2021.