Vandrere i Naturpark Nissum Fjord
Social bæredygtighed handler om, at menneskelige faktorer også er en del af et bæredygtigt samfund. I Friluftsrådet har vi omsat dette til, at alle – uanset bopæl, indkomst og baggrund – skal have mulighed for at komme ud i naturen og dyrke friluftsliv.

Nedenfor har vi samlet en række overvejelser, som kan inspirere til handling i jeres projekt:

  • Mangfoldighed 
  • Tilgængelighed 
  • Lokal sammenhængskraft

 

Mangfoldighed

Mangfoldighed skal bidrage til at skabe sunde, inkluderende fællesskaber og lokalsamfund, som gør det muligt for alle – uanset køn, etnicitet, religion, alder eller handicap – at deltage i friluftsliv. Som led i udarbejdelsen af jeres projekt kan I overveje: 

  • Hvad har jeres nuværende (og kommende) medlemmer/deltagere i jeres aktiviteter til fælles? Er der rum for større mangfoldighed?
  • Hvem deltager i projektet, og kan der gøres noget aktivt for, at målgruppen bliver mere mangfoldig? Fx ved at holde Åbent hus-dage eller ved at lægge aktiviteterne i andre tidsrum for at give flere mulighed for at være med.
  • Kan I udvide jeres aktiviteter eller brugen af jeres faciliteter, så de bliver relevante for nye målgrupper?  Fx lokale foreninger, friluftsforeninger, idrætsklubber, patientforeninger, lokalråd, skoler, daginstitutioner, ældrecentre, boligforeninger mv.

 

Tilgængelighed

Vil projektet være til gavn for andre end jeres egen kreds (fx egne medlemmer)? Er der i projektet indtænkt mulighed for deltagelse for målgrupper med særlige behov? Hvis I vil arbejde med tilgængelighed i jeres projekt, kan I overveje: 

  • Hvordan I kan sænke barren for deltagelse, så alle føler sig velkomne. Overvej mulige adgangsbarrierer for deltagelse – både fysiske og mentale. Er der lang transport? Er der udgifter forbundet med aktiviteten, som kan afholde nogle fra at deltage? 
  • Hvordan sikrer I, at udsatte og/eller naturuvante føler sig velkomne? Spørg de målgrupper, som kunne være en del af jeres fællesskab eller bruge jeres facilitet, hvad deres behov er.
  • Hvordan kan fysiske faciliteter og naturområder gøres tilgængelige for flere? Det kan være en bredere badebro, så der er plads til kørestolsbrugere eller en boardwalk over sumpede områder, så gangbesværede har mulighed for at vandre. 
  • En bred og synlig kommunikation, så I sikrer, at flest mulige kender til de aktiviteter og tilbud, I planlægger. 

 

Lokal sammenhængskraft

Stærke lokale fællesskaber og tilgængelighed bidrager til at styrke den lokale sammenhængskraft. En bred lokal opbakning til jeres projekt skaber ejerskab, som kan være med til at styrke jeres aktivitetstilbud. For en styrket lokal sammenhængskraft kan du overveje: 

  • Er der i lokalområdet grupperinger, hvis indbyrdes forhold I gerne vil styrke? Er der mennesker, institutioner, foreninger eller lignende, som er relevante for projektets aktiviteter – evt. som frivillige? 
  • At arbejde med den lokale opbakning i udvikling og udførelse af projektet fx via lokale samarbejder, borger- og brugerinddragelse, støtteerklæringer og lignende.
  • Er der nogle i lokalområdet, som har brug for at blive taget ekstra hånd om? Fx ensomme ældre, nyligt tilflyttede eller børn og unge.

Relateret indhold

Børn i skov
Under miljømæssig bæredygtighed har vi fokus på fire områder med ideer og overvejelser til konkrete handlinger.
bæredygtig
I Friluftsrådet har vi fokus på at fremme bæredygtighed i de projekter, der bevilliges støtte. Se vores idéer til, hvordan du kan indtænke bæredygtighed i dit projekt.