Havtorn

Spot de første efterårstegn

Hvordan kan du se, at efteråret er på vej? Vi har samlet et overblik over de første efterårstegn, som du kan gå på jagt efter i naturen.

Hvornår begynder de første birkeblade at blive gule? Hvornår falder kastanjerne af træerne? Og hvornår kan du finde de første havtorn?

5 ting du kan kigge efter i efteråret

1. Hestekastanjer: De brune kastanjer falder af træerne i løbet af september og oktober. Men hvem finder den første den kastanje? Kastanjerne kan I tage med hjem og bruge til pynt i en smuk skål, eller I kan lave kastanjedyr.

Se, hvordan I kan lave kastanjedyr på Skoven i skolen

2. Havtorn: Smukke orange bær på tornede stilke med sølvgrønne blade. Hold øje med dem, når du går tur ved kysten. Bærrene er temmelig syrlige i sig selv, men smager lækkert som syltetøj eller gele.

Læs mere om havtorn, og hvor du kan sanke dem på Vildmad.dk

3. Birkeblade skifter farve: Når birketræernes blade begynder at skifte farve fra grøn til gul, så er efteråret på vej. Hvornår ser du de første gullige birkeblade?

4. Stor parykhat: Stor parykhat er en stor og flot svamp, men den står kun i få dage, så du skal være heldig for at se den. Svampen kan endda spises.

Sådan sikrer du en succesfuld svampejagt

5. Rød fluesvamp: Den iøjenfaldende røde fluesvamp kan opleves fra sidst i juli til oktober. Den er giftig, så den må ikke spises.

Hjælp Statens Naturhistoriske Museummed projektet Danmark Udforsker

Danmark Udforsker er et projekt, som skal gøre forskere fra Københavns Universitet klogere på, hvordan klimaforandringer, bydannelse, ændringer i landskabet og andre menneskeskabte forandringer påvirker naturen.

Projektet skal kortlægge, hvornår 40 forskellige begivenheder i naturen indtræder første gang - over hele landet. Og til det har de er brug for din hjælp!

På Statens Naturhistoriske Museum kan du se, hvad skal kigge efter

Send dine observationer ind til forskerne på Danmark Udforskers hjemmeside

 

Vinterbadning
Hop i det iskolde vand og oplev den helt specielle lykkefølelse, som vinterbadning giver. Her er vores guide til, hvordan du kommer i gang.

Få nyheder fra Friluftsrådet direkte - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig her