Nyhed

Bliv klogere på Danmarks første Havplan

Kajak 23
Danmarks første Havplan sætter rammerne for, hvordan vi fremover bruger havet til alt fra fiskeri til friluftsliv. I juni afholder Søfartsstyrelsen syv møder rundt om i landet, hvor du kan høre, hvad Havplanen betyder for lige netop din region.

Fiskeri. Dambrug. Råstofudvinding. Vindmøller. Skibstrafik. Hjemsted for dyr og planter. Friluftsliv i form af sejlads, dykning, surfing, lystfiskeri, kano og kajak.

Danmarks godt 105.000 kvadratkilometer hav bliver brugt til rigtig meget forskelligt af rigtig mange forskellige, og mens det hidtil mere eller mindre har fungeret efter et først til mølle-princip, får Danmark nu sin første Havplan. 

Formålet med Havplanen er at udstikke rammerne for udviklingen af aktiviteterne på havet, så der bliver bedst mulige vilkår for alle dem, der bruger havet. 

Blandt andet skal den ifølge lov om maritim fysisk planlægning sikre beskyttelsen af fisk, fugle og resten af havnaturen, men også tage hensyn til interesser som skibstrafikken, fiskeriet, mulige vindmølleparker, kystturismen og det blå friluftsliv i Danmark. 

Havplanen blev offentliggjort 31. marts i form af blandt andet et digitalt kort over Danmarks farvande, opdelt i zoner og med angivelse af, hvad man må foretage sig i hver af zonerne. 

Hvad betyder Havplanen for din region?

Havplanen er i høring indtil 30. september, men udover at have en mening om den kan man sidde med mange ubesvarede spørgsmål. Uanset om man er fisker, vindmølleproducent, ejer et dambrug eller "bare" er en ivrig amatørsejler eller kajakroer.  

Søfartsstyrelsen, som er ansvarlig myndighed for Havplanen, vil forsøge at svare på alle spørgsmål på en række møder, som afholdes rundt om i Danmark i løbet af juni måned. 

Møderne foregår regionalt for at komme mere i dybden med både information og spørgsmål om Havplanen i det specifikke område. Konkret foregår de i Hirtshals, Grenå, Ribe, Svendborg, Korsør, Helsingør og Rønne.  

Alle er velkomne til at deltage, enten fysisk eller virtuelt. Se datoer og praktisk information her.

Møde for medlemsorganisationer

Friluftsrådet afholder 14. juni møde om Havplanen for de 86 medlemsorganisationer. Formålet er at klæde organisationerne på, så de kan afgive kvalificerede høringssvar på forslaget til Havplanen. Læs mere om mødet og hvordan du deltager: 

14Jun2021
Friluftsrådet inviterer til orienteringsmøde om Danmark første havplan

 

Havplanen

Den såkaldte tværsektorielle helhedsplanlægning som Havplanen er, skal gælde de næste ti år.

Forslaget til den er udarbejdet i et samarbejde mellem Klima, Energi og Forsyningsministeriet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Indenrigs- og Boligministeriet, Kulturministeriet, Miljøministeriet og Transportministeriet.

Forslag til havplan er en udmøntning af lov om maritim fysisk planlægning, der gennemfører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rammerne for maritim fysisk planlægning, EU-direktiv 2014/89.

Se mere på havplan.dk