Forsiden til rapporten Grønne fællesskaber

Grønne fællesskaber i byerne

Flere og flere danskere bor i byerne. Det lægger pres på arealer til natur, særligt i de større byer, hvor mange af byernes frie arealer bliver udnyttet til boliger. Samtidig er der blandt borgerne i de sidste 10 til 15 år kommet en spirende interesse for grønne fællesskaber og for at bidrage til og engagere sig i grønne projekter i byerne.

Grønne fællesskaber i byerne - Civilt engagement og medborgerskab i bynatur og grønne områder

Med afsæt i den interesse er Friluftsrådet og forskere fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet gået sammen om projektet ”Grønne fællesskaber i byen – Civilt engagement og medborgerskab i bynatur og urban økologi”. Grøn By-projektet sigter mod at opbygge forskningsmæssig viden om de grønne fællesskaber i byen og formidle denne viden i praksis for at understøtte den civile forankring af en grøn og bæredygtig byudvikling.

Flere og flere bor i byerne

Inden for forskningen i grøn byudvikling og -planlægning er emnet interessant, fordi flere og flere mennesker bosætter sig i byerne, samtidig med at bæredygtighed og flere grønne arealer er en officiel målsætning for mange byer. Derfor er det relevant at undersøge, hvordan civilt engagement i byens natur forstås og organiseres, og hvordan kommunale tiltag på området er lokalt og demokratisk forankret. Det er centralt for Friluftsrå-det at arbejde med grønne byer, fordi Friluftsrådet arbejder for at bringe naturen tættere på befolkningen og skabe de bedste betingelser for at få adgang til de mange forskellige friluftsoplevelser – lige fra spejderaktiviteter og rollespil til havedyrkning eller dyrehold – der også kan foregå i byen.