Sund i Naturen

Inspirationskatalog til Sund i Naturen

Good practice og inspiration til kommuner, der ønsker at arbejde med natur og friluftsliv i sundhedsindsatsen

Med Sund i Naturen ønsker Friluftsrådet at fremme og integrere friluftsliv i den kommunale folkesundhedsindsats. Gennem formidling af viden og erfaring genereret i projektet ønsker Friluftsrådet at inspirere, kvalificere og øge fokus på naturen som ramme for forebyggende, rehabiliterende og sundhedsfremmende aktiviteter.

Friluftsliv kan spille en afgørende rolle, hvis folkesundheden skal vendes
Men der er brug for nye løsninger, hvis udviklingen skal vendes. De danske kommuner står med en stor del af ansvaret for folkesundheden - her kan friluftsliv spille en afgørende rolle. Friluftsliv kan give noget helt særligt i forhold til borgernes sundhed og trivsel. 

Friluftsaktiviteter fordrer stort set altid et vist fysisk aktivitetsniveau, hvor fokus flyttes væk fra de træningsmæssige aspekter og over til det mere legende og oplevelsesmæssige. Man kan altså både få pulsen op og samtidig med, at vi kan finde nye fællesskaber. 

Projektets kerne

For at opnå det overordnede mål for projektet Sund i Naturen har vi valgt at arbejde ud fra tre delmål:

  1. Vi har udviklet, afprøvet og evalueret metoder til at integrere friluftsliv i den kommunale sundhedsindsats. I tæt samarbejde med fokuskommunerne og relevante centrale ressourcepersoner har vi udviklet metoder til at integrere natur og friluftsliv som en del af kommunernes folkesundhedsindsats. Metoderne indbefatter sundhedsindsatser med friluftsliv målrettet personer med specifikke sundhedsudfordringer såsom diabetes, hjertesygdom, kræft, overvægt, stress, angst, depression, ensomhed og socialt udsatte. Disse kommunale forløb blev grupperet inden for følgende målgrupper: 
     

    - Borgere med kroniske sygdomme
    - Borgere med stress, angst og depression
    ​​​​​​- E​nsomme ældre 
    - Børn med særlige behov. Metoderne er blevet evalueret og samlet i dette good practice-inspirationskatalog.
     

  2. Vi har udviklet og afprøvet modeller for brobygning i tæt samarbejde med kommuner samt lokale patient- og friluftsforeninger til fastholdelse af borgerne i aktiviteterne. Dette arbejde fortsætter vi med i projektet Friluftsliv på Tværs.

  3. Vi skaber synlighed og forankring. Vi samler og deler viden om friluftslivets effekt på folkesundheden i kommunernes, frilufts- og patientforeningernes samt andre aktørers arbejde med sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering. Vi udbreder good practice til flere kommuner, og vi fortæller de gode historier og deler dem til inspiration for andre.