Pressemeddelelse

Friluftsrådet anbefaler regeringen: Børn skal lære om Verdensmål

verdensmål
Regeringen skal sætte turbo på, at børn og unge lærer om bæredygtighed og globalt medborgerskab. Det er budskabet fra blandt andre Friluftsrådet i en fælles anbefaling til regeringen. Friluftsrådet har selv erfaring med FNs Verdensmål gennem undervisningsprogrammerne Grøn Skole og Eco-schools for afrikanske skolebørn.

Børn og unge skal lære om bæredygtighed og globalt medborgskab. Det budskab har 44 organisationer bag Verdenstimen, som Friluftsrådet er en del af, netop sendt til regeringen.

Organisationerne foreslår, at undervisning- og forskningsministeriet, som en del af den nye handlingsplan for Verdensmålene, sætter ekstra fokus på delmål 4.7 og 12.8, så alle danske børn og unge vil blive undervist i Verdensmål og bæredygtighed, og at alle borgere får viden og forståelse for at kunne leve bæredygtigt. 

Friluftsrådets konstituerede direktør, Torbjørn Eriksen, håber, at regeringen lytter:

”Verdensmålene er vigtige for os alle. Alle børn skal lære om Verdensmålene og lære at handle ud fra dem. Det har Friluftsrådet også et ansvar for, og derfor er vi glade for at være medunderskrivere på anbefalingerne til regeringen”, siger Torbjørn Eriksen.  

Friluftsrådets Grøn Skole og Eco-Schools bidrager til Verdensmålene

Friluftsrådet har mange års erfaringer med at arbejde med bæredygtighed i skoler gennem undervisningsprogrammerne Grøn Skole og Eco-Schools.

Siden 2003 har Friluftsrådets engagement i Eco-Schools-projekter i Kenya, Tanzania, Malawi og Uganda og fra 2019 i Rwanda bidraget til flere af Verdensmålene. Projekterne omfatter over 500 skoler i de østafrikanske lande, der bidrager til Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse, Verdensmål 13: Klimaindsats, Verdensmål 15: Livet på land og Verdensmål 17: Partnerskaber for handling.

Her lærer eleverne i praksis om miljø, bæredygtig landbrugsproduktion og energi, og de lærer også at handle som borgere i et demokratisk samfund, tage kritisk stilling og løse problemer gennem nye undervisningsmetoder. Det bidrager til at skabe bæredygtige lokalsamfund i lille skala og tilpasser lokalbefolkningens liv til klimaforandringer.

børn fra Uganda i hvide skoleuniformer
Undervisningsprogrammet i miljø og bæredygtighed, der i Danmark er kendt som Grøn Skole, hedder i internationale sammenhæng Eco-Schools. Friluftsrådet arbejder i Tanzania og Rwanda.

I Danmark har Friluftsrådets mærkningsordning Grøn Skole fokus på, at børn og unge bliver aktive medborgere, der bl.a. kan tage hånd om vores natur og miljø. Når eleverne er med til at foreslå og gennemføre handlinger for en bedre natur og et bedre miljø, bidrager det til engagement, viden, forståelse og lyst til at gøre en forskel.

Skoleelever på gymnasium med Grønt flag grøn skole
Grøn Skole er Danmarks største undervisningsprogram indenfor bæredygtighed, miljø, natur og friluftsliv. 285 grundskoler, efterskoler, gymnasieskoler, erhvervsskoler, FGU'er og campus er med i Grønt Skole-netværket. Kom med i vores grønne netværk og skab en forskel på din skole.

Verdenstimen udbreder kendskab til Verdensmålene

Det er organisationen Verdens Bedste Nyheder, der har taget initiativ til Verdenstimen. Hvert år i september udbreder de i samarbejde med en række danske NGO’er og undervisningsorganisationer kendskabet til Verdensmålene på grundskoler og ungdomsuddannelser i Danmark.