Pressemeddelelse

Nye tal: Overnatning i naturen hitter i 2020

Shelter hygge overnatning aften bål
Næsten hver femte dansker har overnattet i naturen i 2020. Det viser en ny undersøgelse som Friluftsrådet har fået gennemført af Kantar Gallup. Friluftsrådet er glade for den store interesse for at besøge den danske natur og få nye oplevelser med friluftsliv.

Overnatning i naturen hitter i år. Mange har holdt sommerferien hjemme i Danmark, og nye tal fra en rundspørge, som Friluftsrådet har fået foretaget af Kantar Gallup, viser, at 17 procent har overnattet i naturen én eller flere gange i 2020. Heraf har 10 procent af danskerne sovet ude mere end to gange.

Tallene bakkes op af Naturstyrelsens nyeste opgørelse over bookning af de offentlige lejrpladser i sommerferien 2020. Opgørelsen viser, at næsten 39.000 danskere bookede overnatning på en af Naturstyrelsens lejrpladser i skolernes sommerferie. Det er en stigning på mere end 12.000 bookninger sammenlignet med sommeren 2019.

Det er særligt de unge mellem 18 og 35 år, der har overnattet i naturen. Blandt denne aldersgruppe har en fjerdedel overnattet under åben himmel, i shelter og på campingpladser siden begyndelsen af året. Det tyder blandt andet på, at mange unge eller småbørnsfamilier har overnattet i naturen og måske har brugt noget af deres sommerferie på campingpladser eller på en af Naturstyrelsens mange shelter- og lejrpladser.

Corona har vakt interessen for naturen

Tidligere på året viste en undersøgelse fra Kantar Gallup for Friluftsrådet, at 34 procent af danskerne har opholdt sig mere i naturen under corona-krisen, og også her pegede resultaterne på, at det var særligt de yngre aldersgrupper, der fik nye naturoplevelser.

Par kigger på fugle i Naturpark Åmosen
Hver fjerde har besøgt et naturområde, de ikke har besøgt før, og vi opholder os mere i naturen. Det viser både en ny rundspørge og tal fra tællere i statslige naturområder. Fra miljøminister Lea Wermelin og Friluftsrådet lyder en fælles opfordring om at tage ud i naturen og opsøge de mindre besøgte naturperler.

I Friluftsrådet er formand Niels-Christian Levin Hansen, på trods af baggrunden for den øgede interesse, begejstret over de nye tal og den afledte effekt som corona-krisen og dens mange begrænsninger ser ud til at have affødt på danskernes brug af naturen.

”Vi er rigtig glade for, at så mange danskere har fået nye oplevelser i naturen og har opdaget friluftslivets glæder denne sommer, blandt andet ved at overnatte blandt træer og under stjernerne. Og mon ikke de mange friluftsoplevelser også har ført til, at endnu flere har fået øjnene op for, hvor fantastisk vores danske natur faktisk er, og hvor mange gode oplevelser, der gemmer sig derude?”, siger Niels-Christian Levin Hansen.

Et efterår fyldt med overnatninger i naturen

Samtidig er man i Friluftsrådet glade for, at miljøministeren siden foråret har åbnet endnu flere primitive overnatningssteder og friteltningsområder i statens naturområder, hvor danskerne kan overnatte enten i shelters eller med egne telte. Det giver danskerne en bedre adgang til naturen, og skaber rigtig gode muligheder for, at efteråret også vil give mange nye danskere dejlige oplevelser i det fri.

Særligt glæder man sig i Friluftsrådet til det stort anlagte Nat i Naturen-event, hvor Det Danske Spejderkorps sammen med en række foreninger og organisationer i hele landet inviteret alle danskere – unge som gamle – til at sove under åben himmel i efterårsferien fra d. 10.-18. oktober. Nat i naturen er en del af det store projekt Vores Natur, og er et partnerskab mellem Det danske spejderkorps, Ungdomsringen, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Naturstyrelsen.

Læs mere om Nat i naturen her.

Baggrund

Undersøgelsen om danskernes overnatning i naturen er gennemført af Kantar Gallup for Friluftsrådet blandt 1500 repræsentativt udvalgte danskere på 18 år eller derover. Dataindsamlingen er gennemført fra d. 31. august til d. 6. september 2020.

De væsentligste resultater er:

  • 17 % af danskerne har overnattet i naturen én eller flere gange.
  • 10 % har overnattet i natuen to eller flere gange. 4 % har sovet ude fem gange eller mere.
  • Blandt de 18-35-årige har 24 % overnattet i naturen én eller flere gange. For de 36-59-årige er andelen 18 %, mens andelen er 9 % for dem over 60 år.
Shelter hygge overnatning aften bål