mørke bål telt stjerner nat
Friluftsrådet ønsker at sætte fokus på naturoplevelser i mørket. Når mørket falder på, åbner en ny verden af oplevelser sig. Nattens dyr og stjernerne kommer frem. Vi tvinges til at bruge andre sanser end synet, og får mulighed for at opleve naturen på nye og mere intense måder.

Formål

Friluftsrådet har derfor oprettet en pulje, der skal fremme foreninger og andre almennyttige organisationers mulighed for at skabe friluftsaktiviteter og naturoplevelser for befolkningen, når det er mørkt.

Hvilke projekter kan få tilskud?

Puljen støtter lokalt forankrede arrangementer/aktiviteter, hvor foreninger eller andre almennyttige organisationer giver befolkningen mulighed for friluftsliv og naturoplevelser om natten, eller når det er mørkt.

Det er et krav, at de støttede arrangementer/aktiviteter er åbne for andre end ansøgers egen kreds (fx ud over foreningens egne medlemmer).

Det kan fx være arrangementer med overnatning i det fri og mad over bål, vandreture med formidling om naturens liv i mørket, stjernekiggeri, bålsamtaler om rammerne for det lokale natur- og friluftsliv, historiefortælling i den mørke skov, orienteringsløb, sejlads eller snorkelture i nattemørket.

Puljen kan støtte arrangementer, der finder sted hele året. Der gives særligt prioritet til projekter, som omfatter arrangementer på Nat i Naturen-natten mellem den 7.-8. september 2024. Det vil også vægte positivt, hvis projektet omfatter arrangementer i vinterhalvåret (oktober-marts).

De aktiviteter, der søges støtte til, skal foregå inden for perioden 1. marts 2024 - 1. juli 2025.

Ansøgningen skal indeholde en beskrivelse af de konkrete arrangementer/aktiviteter, der vil blive gennemført, samt forventet deltagerantal og tidsplan.

Hent inspiration til jeres arrangement under 'Dokumenter' til højre.

Hvem kan søge tilskud?

Puljen kan søges af almennyttige foreninger og organisationer, herunder selvejende og kommunale institutioner.

Projekter, som er forankret i – og udføres af - centrale forvaltningsenheder i stat, region eller kommune, støttes ikke.

Hvor meget kan man søge?

Der er i alt afsat 1,5 millioner kr. til denne pulje.

Der kan søges om tilskud på mellem 5.000 og 30.000 kr.

Hvis en landsdækkende organisation ønsker at mobilisere sine lokalafdelinger (eller lignende lokale enheder) til at afvikle arrangementer, kan der søges op til 100.000 kr. til udgifter forbundet med mobilisering, koordinering, formidling og afvikling af lokale arrangementer. Intern løn kan dog maksimalt støttes med 10.000 kr. per landsdækkende organisation. Der er krav om minimum fem afholdte lokale arrangementer per landsdækkende organisation. Ansøgningen skal indeholde forventet antal arrangementer, forventet deltagerantal og tidsplan.

Der er ikke krav om medfinansiering, men eventuel medfinansiering vil vægte positivt.

Medfinansiering kan være i form af egne midler eller tilskud fra anden side.

Hvad lægges der vægt på?

Med henblik på prioritering af de indkomne ansøgninger - og fastsættelse af tilskuddets størrelse - foretages en samlet vurdering af den enkelte ansøgning, hvori følgende parametre indgår:

  • Målgruppe: Det prioriteres at støtte projekter, som er til gavn for mange mennesker. Der lægges vægt på, at projektet også når grupper, der normalt ikke er aktive i naturen.
  • Omfang af aktiviteter:  Der gives prioritet til projekter, der omfatter mange arrangementer/aktiviteter frem for få.
  • Frivilligt engagement: Der gives prioritet til projekter, der involverer frivillige i planlægning, udførelse og efterfølgende drift.
  • Samarbejde og forankring: Der gives prioritet til projekter, der bygger på et lokalt forankret samarbejde, hvor flere aktører indgår aktivt i planlægning og udførelse.
  • Holdbarhed: Der gives prioritet til projekter, hvor aktiviteterne vil blive videreført ud over projektperioden, og som indeholder planer for aktiviteternes fremtidige drift.
  • Finansiering: Der gives prioritet til projekter med en realistisk plan for finansiering.


Derudover gives særligt prioritet til projekter, som omfatter aktiviteter på Nat i Naturen-natten mellem den 7.-8. september 2024. Det vil også vægte positivt, hvis projektet omfatter arrangementer i vinterhalvåret (oktober-marts).

Puljen støtter aktiviteter/arrangementer, der er tilgængelige for den brede befolkning. Der lægges derfor vægt på, at eventuel deltagerbetaling er på et relativt lavt niveau.

Ved ansøgninger fra foreninger/organisationer, der tidligere har fået støtte fra Friluftsrådets Nat i Naturen-pulje, lægges der vægt på, at der er tale om nye tiltag (nye aktiviteter og/eller nye målgrupper).

Det prioriteres at støtte mange projekter frem for få, og til så mange typer af aktiviteter og ansøgere som muligt.

Hvad kan der søges til?

  • Materialer og forplejning
  • PR/markedsføring af arrangementerne/aktiviteterne
  • Udstyr
  • I mindre omfang kan der søges om støtte til ekstern løn/godtgørelse
  • Faciliteter, der direkte indgår i de støttede aktiviteter/arrangementer.

Hvad støttes ikke?

  • Aktiviteter/udgifter, der betragtes som ansøgers almindelige drift
  • Konkurrenceidræt, sportsanlæg, legepladser og klublokaler
  • Projekter med et kommercielt sigte
  • Personligt ejet udstyr
  • Aktiviteter uden for Danmark
  • Transportudgifter i forbindelse med afvikling af lokale arrangementer
  • Projekter rettet mod en meget begrænset deltagerkreds, fx foreningens egne medlemmer
  • Renovering og udskiftning af eksisterende faciliteter eller udstyr
  • Anlægsprojekter uden konkrete planer for afholdelse af aktiviteter/arrangementer
  • Endvidere ydes der ikke støtte til intern løn (gælder dog ikke for landsdækkende organisationer)
  • Udgifter afholdt – og aktiviteter gennemført - inden ansøgningstidspunktet. Afgivne ordrer, indgåede leverandøraftaler og lign. betragtes også som afholdte udgifter.

Hvordan søger man?

Ansøgningsfristen var den 15. februar 2024 kl. 23.55.

Der er sendt svar til alle ansøgere den 15. april 2024.

Se listen over støttede projekter til højre under 'Dokumenter'.

Hvis projektet får tilskud

Ansøgninger kan efter sagsbehandling enten godkendes til fuld bevilling, godkendes til delvis bevilling eller afslås.

Udbetaling af tilskuddet vil normalt finde sted, når projektet er afsluttet, og alle udgifter er afholdt. I løbet af tilsagnsperioden kan der være mulighed for en delvis udbetaling på baggrund af dokumentation for afholdte udgifter i form af et delregnskab og kort redegørelse for de afsluttede dele af projektet. Der udbetales ikke på forskud.

Ved tilskud til arrangementer, der afvikles på Nat i Naturen-natten mellem den 7.-8. september 2024, er det et krav, at arrangementet meldes ind til en fælles database/kalender, så den samlede mængde af arrangementer kan formidles.

Se eller gense vores webinar

 

Børn sidder i telt i mørke
Fald i søvn under nattehimlens stjerner og lyt med når naturen vågner. Det er ikke så svært at overnatte ude, heller ikke om vinteren, og du kan gøre det i alt fra shelter eller hængekøje til bivuak, telt eller under åben himmel. Men der er også andet du kan opleve på en nat i naturen end at sove...
Shelter i Pilotnaturpark Flynder Sø - Sønder Lem Vig
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste frist er 15. september 2024.

Find inspiration til Nat i Naturen

På natinaturen.dk kan du finde inspiration til aktiviteter i naturen, når det er mørkt.