Det salte spisekammer - smag på stranden
Strandbede, strandmælde, strandarve - eller hvad med en portion frisk tang? Vi glemmer tit, at stranden er et glimrende spisekammer med mange spændende urter, der både er nemme at genkende og nemme at bruge i køkkenet.
Her er et udvalg, som du kan finde i nogle af de danske naturparker.
Blæretang
Blæretang er almindelig ved danske kyster på lavt vand og derfor et godt udgangspunkt, hvis man vil smage på noget fra naturens våde og salte spisekammer. Tang kan findes hele året, men de nyeste skud smager bedst. Tang skal være frisk og må ikke lugte. Løs tang, der flyder i vandet, kan ikke spises.
Blæretang kan ristes i ovnen og spises som snack. Eller det kan bruges grofthakket blandet i dejen til madbrød eller boller og bredes ud og pynte på toppen af brødet.
Opskrift: Knækbrød med blæretang
2 håndfulde blancheret blæretang
2 dl havregryn eller femkornsblanding
2 dl sesamfrø
2 dl hørfrø
2 dl græskarkerner
2 dl solsikkekerner
6 dl hvedemel
2 tsk. salt
2 tsk. bagepulver
2 dl rapsolie
4 dl vand
Hak blæretangen groft, og rør alle ingredienserne sammen. Del dejen i flere portioner. Tag en portion dej og læg den på et stykke bagepapir. Læg et andet stykke bagepapir over, og rul dejen så tyndt ud som muligt med en kagerulle mellem de to stykker papir. Træk det øverste bagepapir af, og bag brødet i en 200 grader forvarmet ovn i cirka 15 minutter (hold øje undervejs).
Strandarve
En god begynder-urt, for den er både ret almindelig langs kysterne og nem at genkende. Den vokser på strande i store klynger fra de øverste klitter på stranden og helt ned til vandet. Plukkes i maj og juni, inden den blomstrer.
Opskrift: Strandarvetzatziki
1 agurk
200 g strandarve
2 dl creme fraiche
1 håndfuld ramsløg (så du må også en tur i skoven)
1 citron
salt og peber
Skær agurken i skiver og drys stykkerne med salt. Lad dem trække i 30 minutter og skyl dem fri for salt bagefter. Skyl strandarve grundigt for at undgå knasende sand. Rør nu en tzatziki af creme fraiche, saltede agurker, finhakket ramsløg og strandarveblade. Smag til med citron og salt.
Server til hornfisk eller anden fisk, gerne røget, og måske på friskbagt rugbrød.
Opskrifterne er fra bogen “Vild - Naturen ind i køkkenet" Politikens Forlag, 2017.
Strandkål
Blågrå, ret høj plante, der vokser på strande med sten eller sand med opskyllet tang.
Den er nem at genkende og derfor er risikoen for at forveksle den med andre planter også lille. Til gengæld er den sjælden i Nord- og Vestjylland. Den kan høstes fra maj til juni og spises, ligesom man ville spise spidskål eller broccoli. Blomsterne, der kommer fra juni og resten af sommeren, kan bruges som et nydeligt drys ovenpå en sommergrøn salat.
Opskrift: Lun strandkålsalat
10-15 blade strandkål (store eller små)
Skal af en økologisk citron
1 lille løg
1 fed hvidløg
25 g bacon uden svær, fintskåret
25 g smør
1 spsk. balsamicoeddike
1 håndfuld skvalderkålblade
evt. 20 strandsennep blomster
Steg løg, hvidløg og bacon i masser af smør. Riv skallen af en halv citron udover. Rens kålen, skær stokkene væk og hak bladene fint. Kom kålen på panden, tilsæt citronskallen, og lad det sautere til det er faldet let sammen. Hak skvalderkål fint og bland det med strandsennepblomster. Kom den lune strandkålsalat i en skål og drys de friske urter over.
Server nye kartofler og kød eller fisk til.