Sommer og forår skov

Smag på forårets grønne spirer

Smag på brændenælde, ramsløg, skovmærke og skovsyre. Har du været ude og sanke i foråret er der her fem favoritopskrifter, så du kan trylle grønne urter om til lækkerier i inde- eller udekøkkenet.
brændenælde i skov

Kronprinsessens brændenældesuppe

Vi har ladet os fortælle at der til en af middagene til kronprinseparrets bryllup blev serveret en udsøgt soupe d'orties. Det er såmænd bare brændenældesuppe og om opskriften her er den samme kan vi ikke garantere. Men det smager af forår og er fyldt med jern og c-vitamin. 

200 g friske, unge topskud fra brændenælder, brug handsker 
1 hakket løg
2 bagekartofler, skrællede og skåret i tern
lidt olie 
1 l grøntsagsbouillon
salt og peber
½ tsk revet muskatnød

Blancher brændenældeskuddene i vand et halvt minut, og køl dem af i koldt vand. Svits løg og kartofler i lidt fedtstof nogle minutter, tilsæt brændenældeskuddene, og hæld bouillonen i gryden. Tilsæt salt, peber og muskatnød, og lad suppen koge 10-15 min., til kartoflerne
er møre og kan moses med en gaffel. Rør godt rundt, til suppen er jævn, og server med flûtes med hvidløgs- eller kryddersmør, croutoner eller brødskiver med smeltet ost over. 

Mere med brændenælder...

Brændenældeskud kan ristes på pande i olie til de bliver sprøde og bruges ovenpå salater, pastaretter e.l. 

Har du en pastamaskine kan du rulle blancherede brændenælder ind i pastadejen.

Du kan også lægge brændenælder mellem to meget tynde skiver kartoffel og dyppe dem i brandvarm solsikkeolie med en hulske. Spis dem med salt og du har de lækreste chips. Perfekt til bål!

Forårsgrøn brændenældecreme

Lækker forårsgrøn creme til fisk, pasta og andet godt: 

2 liter (300 gr) små friske brændenældeskud (brug handsker og saks når du plukker)
1 lille løg 
rapsolie til stegning 
2 dl creme fraiche 
1 spsk citronsaft
3 spsk hakket timian
3 spsk hakket purløg
salt og peber 

Vask brændenælderne og blancher  dem nogle minutter i saltet vand. Skær dem derefter i små stykker. Skær løg i små tern og steg dem et par minutter. Tilsæt brændenælder, timian og creme fraiche og lad det simre et par minutter. Tilsæt purløg og lad cremen trække og køle af. 

Skovsyreomelet 

Lav en herlig forårsomelet med krydderurter, som du kan finde i skov eller have. Skovsyre er godt men du kan også bruge andre af de spiselige grønne forårsspirer.

8 æg
2-3 spsk krydderurter; fx skovsyre eller hakket ramsløg eller skvalderkål, blancherede brændenældeskud, kørvel, purløg eller skovmærke
salt og peber
2-3 kogte kartofler, skåret i tern
1 kop ærter
Smør til stegning
Pisk æg, salt og peber sammen med halvdelen af krydderurterne.
Tilsæt kartofler og ærter.

Lav to omeletter, en ad gangen; hæld halvdelen af æggemassen på en varm pande med smør, og drys halvdelen af de krydderurterne over. Steg omeletten, til den stivner, fold den sammen, og tag den af panden. Lav den anden omelet på samme facon. Her er mad nok til
4 personer, hvis der er brød eller andet tilbehør til. 

omelet med skovsyre

Nordisk ramsløgpesto

Ramsløg dufter virkelig kraftigt af en blanding af løg, purløg og hvidløg – deraf navnet ram. De kan spises dampede, som tilbehør, i gryderetter og de er ikke
mindst fremragende i pesto, som du får opskriften på her: 

20 ramsløg, skyllede og tørrede
2-3 håndfulde bredbladet persille
1 håndfuld ristede hasselnødder
2 spsk koldpresset rapsolie
salt og lidt peber

Blend alle ingredienserne, til pestoen har en fin og jævn konsistens.

en bunke ramsløgblade plukket og liggende på en sten

 

Tips til boghylden
  • Mad med naturens vilde planter af Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley (Politikens forlag 2017)
  • VILD naturen ind i køkkenet af Thomas Laursen (Politikens forlag 2017)
  • Natur almanak af Claus Meyer (Lindhardt og Ringhof 2014)
  • Sank spis af naturens køkkenhave af Johanne Stege Bjørndahl og Julie A. Swane (Turbine 2017)
  • Unger & udeliv - mad, oplevelser og aktiviteter for familien i naturen af Astrid Bjørg Mortensen (Gyldendal 2012)
  • Naturens spisekammer af Anette Eckmann (Politikens forlag 2010)

Alle bøgerne er inspirerende, vejledende og fyldt med tips til både genkendelse af planter, sankning og opskrifter.