bæredygtig

Bæredygtige overvejelser ved ansøgning om tilskud fra Friluftsrådet

I Friluftsrådet har vi fokus på at fremme bæredygtighed i de projekter, der bevilges støtte. Se vores tips til, hvordan du som ansøger kan indtænke bæredygtighed i dit projekt.

Baggrund og formål

Friluftsrådet yder støtte til initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens alsidige friluftsliv og naturforståelse. Friluftsliv handler for mange om respekt for naturen og bæredygtighed, men den forbrugskultur, som ofte er forbundet med friluftsliv, kan ende med at skade den natur, som udstyr og faciliteter skal give adgang til. I takt med at vi bliver flere naturbrugere, stiger behovet samtidig for at understøtte et bæredygtigt friluftsliv.

Derfor har vi udarbejdet denne inspirationsguide, som skal fremme bæredygtighed i projekter støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv og Lokalforeningspuljen.

Guiden inviterer dig til at reflektere over, hvad de væsentligste miljø- og klimamæssige belastninger fra projektet vil være. Og giver dig inspiration til, hvordan du som ansøger kan indtænke bæredygtighed i udførelsen af dit projekt.

I ansøgningsskemaet vil du konkret skulle forholde dig til, hvilke planer I har for at sikre, at projektet tager hensyn til klima, miljø og natur. I guiden har vi fokus på fire områder med tips til konkrete handlinger:

  • Fysiske rammer
  • Formidlings- og markedsføringsmaterialer
  • Transport
  • Grej og udstyr

Bæredygtighed rummer mange andre aspekter end de fire valgte områder, men de er valgt, da det er områder, der er relevante for mange af de projekter, som støttes af Udlodningsmidler til Friluftsliv og Lokalforeningspuljen. 

Bæredygtighed handler også om sundhed, og friluftsaktiviteter bidrager generelt positivt til den fysiske, mentale og sociale sundhed. Specifikt for bålaktiviteter kan der dog være risiko for sundhedsskadelig partikelforurening, og derfor deler vi nederst på siden nogle gode råd til, hvordan båltænding kan ske under hensyntagen til børn og voksnes sundhed.

Fysiske rammer

Ved støtte til større trækonstruktioner stiller Friluftsrådet krav om, der anvendes FSC- eller PEFC-certificeret træ. Det gælder fx sheltere, bålhytter, madpakkehuse, badebroer og borde-/bænkesæt. 

For både større trækonstruktioner og ved brug af andre materialer er det en god ide at overveje:

  • En plan for fremtidig vedligehold, så de fysiske rammer får længst mulig levetid.
  • Tænke i bæredygtige energikilder og energibesparende løsninger ifm. etableringen. Fx ved saunaer.
  • Hjælp til brugerne, så de ikke efterlader affald i naturen. Fx ved at informere om at man tager det med sig eller – på steder med stort besøgstal og mulighed for tømningsaftale – at opstille affaldsbeholdere.

Formidlings- og markedsføringsmaterialer

Produktion af formidlingsmaterialer og merchandise koster ressourcer, og især de meget projektspecifikke kan samtidig have en begrænset anvendelse. Det er derfor en god ide at overveje:

  • Om markedsføringsmaterialer som T-shirts med tryk, drikkedunke mv. er nødvendige for projektets gennemførelse?
  • Hvis uddeling af materialer har særlig værdi for projektet, så tænk i materialer med stor anvendelsesværdi - også uden for projektet og projektperioden. Overvej om trykning på materialer er nødvendig, og om fx projekttitel, årstal osv. kan udelades for bredere anvendelse.  
  • Findes der eksisterende, gratis og tilgængeligt materiale, som projektet kan bruge til aktiviteter, naturformidling og undervisningsmateriale?
    • Undersøg eksempelvis hjemmesiderne for Skoven i Skolen, Grøn Skole, Grønne Spirer m.fl.
    • Har I selv materialer, der kan genbruges fra tidligere?

Transport

Transport er en stor kilde til friluftslivets klimaaftryk. Overvej derfor:

  • Kan projektet placeres tæt på den primære målgruppe, så transport minimeres/undgås?
  • Kan projektet/aktiviteten placeres nær kollektiv transport?
  • Opfordr gerne deltagerne til aktiv transport såsom cykling eller samkørsel.

Grej og udstyr

Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter ikke udskiftning af eksisterende udstyr.

Hvis projektet involverer anskaffelse af udstyr, som skal muliggøre nye friluftsoplevelser, kan I overveje følgende:

  • Køb udstyr i god kvalitet, som kan holde mange år frem.
    • Det behøver ikke at være nyt udstyr, det kan også være brugt udstyr i god kvalitet.
  • Minimer forbruget ved at dele udstyr med andre, fx via en fælles grejbase.
  • Husk at skille jer af med brugt udstyr på en forsvarlig måde.
  • Flere friluftsbutikker har beholdere, hvor man kan skille sig af med brugt friluftsudstyr.

Gode råd om båltænding

Vi trives alle bedst i et sundt miljø. Det er særligt vigtigt for børn, da deres krop og hjerne stadig er under udvikling. Da små børn typisk tilbringer mange timer i daginstitution, har de her brug for at have de bedste vilkår.

Rådet for Grøn Omstilling har i 2021-2022 undersøgt indeklimaet i 30 daginstitutioner, og har i den forbindelse blandt andet målt på partikelforurening fra bål.

Studiet viser, at bål udleder høje niveauer for partikler. Rådet finder det derfor problematisk, at mange institutioner ofte har bål, da røgen indeholder en lang række giftige, kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, der øger risikoen for alvorlig sygdom hos både børn og personale. Ofte eller længere tids udsættelse for høje forureningsniveauer for partikler er helbredsskadeligt, ligesom kortere tids udsættelse kan forværre tilstanden hos børn (og voksne) med luftvejssygdomme.

Rådet anbefaler derfor, at daginstitutioner kun laver bål ved særlige lejligheder/ en gang imellem. Det anbefales også, at bålhytter ikke bruges til bål, men til andre aktiviteter, idet bålhytter typisk koncentrerer forureningen omkring bålet/børnene.

Når I laver bål, så anbefales følgende:

  • Placer bålpladsen længst væk fra institutionen, og sørg for at lukke vinduer og døre, så de skadelige partikler fra bålet ikke kommer indenfor
  • Båltænding bør ske i det fri, hvor der er træk og frisk luft
  • Sørg for, at børnene ikke sidder i vindretningen og får røg direkte i hovedet
  • Anvend kun rent og tørt træ

Se også vejledninger til båltænding uden røg, fx på Det Danske Spejderkorps hjemmeside.

Kilder:
Rådet for Grøn Omstilling - Indeklimaet i daginstitutioner.
Sundhedsstyrelsens ”Håndbog om hygiejne og miljø i dagtilbud”.