børn undersøger farver i naturen
Medarbejder

Friluftsliv kan være nøglen til børns læring om bæredygtighed

Friluftsliv er snarere en del af løsningen end en del af problemet, skriver Winni Grosbøll på Jordens Dag, som er FN's mærkedag, der fokuserer på en bæredygtig udvikling og brug af jordens ressourcer. Når børn kommer ud og får et forhold til naturen, bliver naturinteresse, miljøbevidsthed og klimavenlig livsstil naturligt det næste skridt.
Winni Grosbøll
Direktør

Friluftsrådet har arbejdet med bæredygtighed længe før ordet fandt vej til vores ordforråd, og det er også en udtrykt del af visionen: Friluftsliv for alle i en rig natur og på et bæredygtigt grundlag.

Vi er derfor også glade for at være med til at give cirka 3.000 skolebørn nye perspektiver på bæredygtig udvikling her på Jordens Dag i dag. I vores undervisningsprogram Grøn Skole har vi i mange år medvirket til at indføre miljøundervisning og undervisning for bæredygtig udvikling i de danske skoler og ungdomsuddannelser. Og det er mere relevant end nogensinde.

Men hvordan hænger friluftsliv og bæredygtighed sammen? Nogen vil påstå, at det ikke er bæredygtigt at bruge naturen, og at vi med vores friluftsaktiviteter også belaster klodens ressourcer.

Vi køber udstyr for at få gode friluftsoplevelser, og vi flyver sågar jorden rundt for at få eksotiske friluftsoplevelser. Det er let at se paradokset i, at vi kan finde på at sætte cyklen bag på bilen og køre et andet sted hen for at cykle en tur i naturen.


”Friluftsliv kan være nøglen til naturinteresse, miljøbevidsthed og en klimavenlig og bæredygtig livsstil. Jeg ser faktisk nærmere friluftsliv som en del af løsningen i det store billede – det er den grønne omstilling i øjenhøjde med almindelige mennesker, en grøn livsstil med interesse for naturen!”
​​​​​​
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet 

Derfor stiller nogen også spørgsmålet: Er den mest bæredygtige brug af naturen, at vi egentlig slet ikke bruger den? Der er mit svar nej!

Løsningen er ikke, at vi holder os væk og kobler os fra naturen. Løsningen er, at vi tager hensyn, når vi bruger den. At vi ved, hvordan vi bruger den bæredygtigt, og at vi hele tiden bekymrer os om naturen og prioriterer at passe på den. Både i daglige friluftsaktiviteter, men også i det større perspektiv, når vi skal vælge mellem at bruge samfundets ressourcer på naturprojekter eller andre velfærdsgoder.

Jeg vil faktisk sige, at det er en forudsætning for at have lyst til at beskytte naturen, at vi kommer derud og benytter den. Vi skal opdage den, have den ind under huden, blive nysgerrig på den og få et personligt forhold til den. De ting giver friluftslivet os.

Forestil dig, at det modsatte er tilfældet: At vi skulle have lyst til at passe på noget, vi ikke engang kender eller personligt har oplevet meningen med? Det har jeg i hvert fald svært at se for mig.

På rigtig mange måder kan friluftslivet bidrage til det, verden har brug for. Og så må vi tage ansvar for, at det sker på en måde, der er bæredygtig – helt konkret, når vi er ude i naturen, men også i det store globale bæredygtighedsspørgsmål.
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

Det er selvfølgelig helt nødvendigt, at vi også som friluftsmennesker overvejer, om vi belaster klodens ressourcer unødigt. Men friluftsliv kan også være nøglen til naturinteresse, miljøbevidsthed og en klimavenlig og bæredygtig livsstil.

Jeg ser friluftsliv som en del af løsningen i det store billede – det er den grønne omstilling i øjenhøjde med almindelige mennesker, en grøn livsstil med interesse for naturen.

I stedet for at vi holder ferier på den anden side af kloden, ser vi muligheder for at få oplevelser i Danmarks natur. Vi har fået øjnene op for den vilde mad i naturen på vores egne breddegrader. Vi vælger at tage på cykeltur og sove i shelter med familien.

På rigtig mange måder kan friluftslivet bidrage til det, verden har brug for. Og så må vi tage ansvar for, at det sker på en måde, der er bæredygtig – helt konkret, når vi er ude i naturen, men også i det store globale bæredygtighedsspørgsmål.

I Friluftsrådet ser vi det som en naturlig forlængelse af ansvaret for den nære natur, at vi også tager ansvar for den globale natur og interesserer os for verdensmålene.

Vi gør det allerede med vores Grøn Skole program i Østafrika, Eco-Schools, hvor vi på flere hundrede skoler både fremmer målene om ligestilling mellem kønnene (flere piger gennemfører uddannelserne på Eco-Schools), sikrer kvalitetsuddannelse samtidig med, at de kommende generationer lærer om bæredygtig dyrkning af jorden, miljøvenlige alternativer og bæredygtigt forbrug forankret i de lokale samfund – og alt sammen i samarbejde med organisationer i regionen, som kan føre arbejdet videre.

Men vi kan helt sikkert gøre mere – stort som småt – og det er Jordens Dag med til at minde os om.