Pressemeddelelse

Udforsk Danmarks fjorde, søer og åer fra vandsiden

Børn sejler i en kano
Kano- og kajakture er populære som aldrig før denne sommer, forlyder det. Og med god grund. For den danske natur kan noget helt særligt fra søsiden. Tag til Kongernes Nordsjælland, Maribosøerne eller Nissum Fjord - tre af naturperlerne i Sommer i Vores Natur - og fordyb dig i den unikke natur fra et nyt perspektiv.

Det klukker let, hver gang kanoen tager et ryk fremad. Den glider roligt gennem vandet. Det er en helt særlig oplevelse at glide roligt gennem vandet, udforske naturen under og på vandoverfladen, og Danmarks indre farvande, åer, søer og fjorde er perfekte til en tur i kano eller kajak.

Især kanoen er god til begyndere og familier med både større og mindre børn, fordi kanoen er ganske stabil og teknikken kan læres hurtigt. Den kan lejes i enkelte dage, for en weekend eller på ugebasis rigtig mange steder i landet. Tre steder er dog værd at fremhæve her: Nationalpark Kongernes Nordsjælland, Naturpark Maribosøerne og Naturpark Nissum Fjord - tre vidt forskellige steder, der hver især er værd at opleve fra vandet. Og alle tre udpeget blandt de 16 danske naturperler i Sommer i Vores Natur.

Udforsk Danmarks største søer

Nationalpark Kongernes Nordsjælland byder på landets to største søer: Esrum Sø og Arresø. Det er to meget forskellige søer. Esrum Sø er stor, relativt dyb og klarvandet sø, mens Arresø er meget lavvandet og knap så klarvandet.

"Der er god mulighed for at komme tæt på søerne. Der er mange steder, hvor du kan komme helt ned til søerne og der er mange stisystemer, hvor man kan gå. Der er en del sheltere, hvor man kan overnatte, ved søerne. Og så kan man sejle på begge søer med kano og kajak. Der er store muligheder for at se landskabet ved især Arresø, for det er et ret kuperet istidslandskab, som gør sig godt fra vandsiden," fortæller Lars Rudfeldt, der er projektkoordinator i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Besøg fjorden bag Vesterhavets buldren

På Danmarks rygrad findes Naturpark Nissum Fjord med Vesterhavet som nærmeste nabo. Naturparken kan ved første øjekast virke flad og ensformig, men kradses der blot en anelse i overfladen, finder du et mylder af liv, mennesker, friluftstilbud, natur og kultur. Og det hele er tilpasset det vilde og milde klima, der er formet af sand, vand og blæst.

Langs hele fjorden er der let adgang til oplevelser på og ved vandet via en perlerække af små nostalgiske og hyggelige fjordhavne. Ved de fleste er der ly og læ i et madpakkehus, hvor man også kan få fyldt vandflasken.

Vandet på Nissum Fjord er som oftest markant roligere end på Vesterhavet og det gør fjorden ideel til kano og kajak.

Oplev havørnenes magi

På Lolland findes Naturpark Maribosøerne, og her kan du blandt andet opleve de majestætiske havørne, besøge de eventyrlige herregårde eller fange en gedde. Med en eventyrlig blanding af store naturværdier og spændende kulturhistorie tryllebinder Naturpark Maribosøerne små som store.

Hele fire søer er der i naturparken, og vandet løber nordpå via Huns Å gennem endnu et herregårdslandskab ved Knuthenborg Gods og safaripark.

Hop i en kajak og udforsk de storslåede naturoplevelser og det rige fugleliv, der kendetegner Naturpark Maribosøerne, helt tæt på. Når solen sænker sig over horisonten, kan du med fordel slå lejr på ubeboede Hestø, spise en friskfanget fisk og overnatte primitivt med naturens melodier som vuggevise.

Hvis du ikke er til at ro selv, kan du opleve havørnene på en sejltur med turbåden Anemonen og besøg nogle af de mange grønne øer i Søndersø.

Nye oplevelsesruter skabt

Dansk Orienterings-Forbund og Dansk Kano og Kajak Forbund er denne sommer gået sammen og har oprettet 13 nye orienteringsruter med naturformidling til lands og indtil videre fem nye ruter på vandet.

Ruterne er en del af projektet Sommer i Vores Natur og er med støtte fra Friluftsrådet blevet udviklet i et stort samarbejde med diverse kajakklubber, orienteringsklubber, naturvejledere og naturcentre rundt omkring i de 16 naturperler fordelt over hele landet.

"Det er overskuelige, spændende stier og ruter, der gør det nemmere at komme ud på tur for at opleve naturen. Derudover har ruterne indbygget naturformidling, hvor du finder interessant viden om de nærliggende dyr og planter, hver gang du kommer til en af vores poster," fortæller Jakob Lind Tolborg, der er klubudviklingskonsulent i Dansk Orienterings-Forbund.

Der findes en orienteringsrute til søs på Esrum Sø, ligesom der nu også findes en oplevelsesrute på Maribosøerne. Der kan også findes ruter til søs i naturperlerne Søhøjlandet, Naturpark Lillebælt, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalparken Skjoldungernes Land.

Posterne er digitale, og for at kunne nyde ruten skal du downloade app'en TravelTales til din mobil, som vil så give dig besked, når du nærmer dig posterne langs ruterne. TravelTales findes til Iphone og Android.

Sommer i Vores Natur er en del af det store projekt Vores Natur, der bliver skabt i tæt samarbejde mellem Friluftsrådet, DR, Naturstyrelsen og Danske Naturhistoriske Museer. Projektet er støttet af Nordea-fonden, AAGE V. JENSEN NATURFOND og 15. Juni Fonden.

En stor del af Vores Natur-projektet er de mange aktiviteter, der finder sted over alt i Danmarks Natur i løbet af 2020. P.t. er der mere end 1000 aktiviteter at finde i Vores Natur-kalenderen.

10 tips og tricks til kanoturen
  1. Pak vandtæt. Kanotønder, der er perfekte til kanolivet, kan nogle steder lejes eller lånes hos kanoudlejerne. Alternativt skal man pakke alt i vandtætte poser eller sørge for at rygsække og tasker er vandtætte. Det gøres nemmest ved at pakke hver del for sig i poser nede i rygsækken og ved at "fore" rygsækken med en skraldesæk indeni.
  2. Pak kanoen, så den ligger stabilt i vandet og ikke hælder til den ene side eller er for tung bagtil, så stævnen svæver over vandoverfladen. Jo lavere man pakker kanoen, jo mere stabil bliver den. De tungeste ting pakkes fra midten og fremad, det giver det bedste tyngdepunkt i forhold til sædernes placering forrest og bagest.
  3. Har man brug for et lavere tyngdepunkt i hårdt vejr eller strømmende vand, må man sætte knæene ned i bunden af kanoen. Hav måske pude eller liggeunderlag med. Det kan også være en fordel at flytte vægt ud foran, så man kan navigere sikkert i bølgerne. Læg aldrig kanoen sidelæns i bølgerne. I skal sejle op mod bølgerne, også selvom det betyder, at kursen må zigzagge lidt.
  4. Medmindre man er erfaren padler, der kan manøvrere kanoen i alle situationer, skal man kun vælge at sejle på roligt vand i godt vejr uden for meget blæst. En huskeregel lyder, at er der skum på mere end hver tredje bølgetop, skal du blive på land. Der er forresten ingen grund til at sejle langt ud, medmindre I skal krydse en sø, for det er inde langs bredden, der er masser at kigge på. 
  5. Børn og voksne skal altid have redningsvest eller svømmevest på. Husk at børn skal have stropperne ned om benene, ellers glider redningsvesten bare over hovedet, hvis de falder i vandet. Lad dem gerne mærke vandets temperatur, inden I sejler ud.
  6. Hav kort over området, eventuelt også søkort, og telefonnumre med. Tjek ruten inden, er der overbæringer ved eksempelvis møller, dæmninger eller broer, kræver det ekstra tid og kræfter. 
  7. Sejl ind på land eller tæt på kysten i tordenvejr.
  8. Husk øse og svamp til at tømme kanoen for vand, og et tov eller snor til at binde kanoen fast, når I går på land. Husk tidevandet, hvis I binder kanoen fast på stranden. Som regel kan man se, hvor vandet har gået til for nylig.
  9. En presenning i bunden af kanoen til bagagen kan være nyttigt, hvis det regner, eller der kommer meget vand ind. 
  10. Vind afkøler, og vand afkøler. Kroppens afkøling er 25 gange større i vand, og er der bare moderat til frisk vind, føles 10 grader som syv, og kroppen afkøles hurtigere. Vindtæt tøj, vandtæt regntøj og tøj, der kan transportere sved, er derfor godt, hvis man padler i kano uden for sommerperioden. Når solen derimod bager, skal I i stedet have kasket eller hat med skygge og solbriller. Solcreme skal smøres på, også de steder hvor man ikke plejer; særlig udsat er lår og steder på kroppen, der får sol, fordi vandet spejler solens stråler opad, for eksempel under næsen.