Nyhed

Statens natur er mest populær til friluftsliv

MTB cykel på sti med pæl med skilte
Næsten halvdelen af besøgene i naturen foregår i statsejet natur, selvom den kun udgør en femtedel af det samlede naturareal i Danmark. Efterspørgslen på muligheder for at dyrke friluftslivet er stigende, og derfor er det godt at Naturstyrelsen har til opgave at skabe rammerne om folks friluftsliv.

De arealer Naturstyrelsen forvalter er helt afgørende for befolkningens mulighed for at udøve et bredt og varieret friluftsliv. Undersøgelser viser for eksempel, at besøg til Naturstyrelsens arealer i Danmark udgør i omegnen af 45 % af de samlede besøg i den danske natur. Andelen på 45 % skal ses i forhold til, at de samlede statsejede arealer kun udgør små 20 % af de samlede naturarealer.

Statens natur er vores fælles natur og den er rammen om alle danskernes naturoplevelser. Det er her, vi som befolkning har adgang til at være i naturen og opleve naturen på nært hold. Og den er uden sammenligning den natur, der er mest populær til hundredetusindvis af danskeres friluftsliv.
Niels-Christian Levin Hansen, formand Friluftsrådet

”De statsejede arealer er altså de naturarealer, der uden sammenligning bruges allermest af befolkningen. Det er vores fælles natur og den er rammen om alle danskernes naturoplevelser. Det er her, vi som befolkning har adgang til at være i naturen og opleve naturen på nært hold. Det er her, vores tilknytning til naturen bliver formet og vores engagement i at passe på naturen bliver grundlagt” siger Niels-Christian Levin Hansen, formand i Friluftsrådet.

Friluftsinteresser skal tilgodeses i vores fælles natur
Opgørelser viser, at brugen af naturen ikke kun er populær, men også stigende. I dag er naturen danskernes foretrukne idrætsarena, der mere end fodboldbaner og i idrætshaller. Således er andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen steget fra 36 procent i 2011 til 44 procent i 2016.

Derfor er det ifølge Friluftsrådet godt, at Naturstyrelsen, der forvalter arealerne, har til opgave at skabe gode muligheder for, at folk kan dyrke mange forskellige friluftsaktiviteter og blandt andet sørge for, at der er stier og faciliteter og formidling af naturen.

”Det er helt afgørende, at statens arealer også fremover kan opfylde samfundets forskellige behov på naturområdet. Forvaltningen af vores fælles natur skal tage hensyn til danskernes friluftsinteresser bredt set” siger Niels-Christian Levin Hansen således i forbindelse et servicetjek af Naturstyrelsens naturforvaltning. 

Servicetjek af Naturstyrelsens naturforvaltning

Den tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen igangsatte et servicetjek af Naturstyrelsen og Friluftsrådet har her påpeget vigtigheden af, at der tages højde for styrelsens flersidige driftshensyn i forhold til natur, friluftsliv, kulturmiljø mv. Naturstyrelsens arealer er vores fælles natur

Naturbeskyttelsesloven sidestiller friluftsliv og naturbeskyttelse, samt at formålet med Naturstyrelsen på linje hermed er både at varetage naturbeskyttelse og fremme friluftsliv.

Adgangsregler gør statens natur populær
Friluftsrådet fremhæver som forklaring på, at områderne er populære, at der gælder andre regler for at færdes og opholde sig i statens natur.

”Der er langt bedre muligheder for at komme ud i naturen på statens arealer. For eksempel må man gerne gå på opdagelse uden for veje og stier og man kan opleve naturen om natten eller overnatte rigtig mange steder. Det betyder jo, at hvis vi ikke har mulighederne her, så har vi dem slet ikke” siger Niels-Christian Levin Hansen.

I en rundspørge til folketingskandidaterne i foråret 2019 (DIF) mente to ud af tre af de opstillede kandidater, at staten bør tage et større ansvar for at sikre, at der er adgang til natur til rådighed for befolkningens aktive friluftsliv.

MTB cykel på sti med pæl med skilte