Nyhed

Nyt kvalitetsstempel til Naturpark Nissum Fjord og Naturpark Åmosen

naturpark åmosen
Naturparkerne Nissum Fjord og Åmosen er blevet genmærket som medlem af Danske Naturparker - Friluftsrådets mærkningsordning for større naturområder af regional betydning.

Fem år mere med udvikling af en rig natur og gode muligheder for friluftsliv. 

Det er, hvad gæster i naturparkerne Nissum Fjord og Åmosen kan glæde sig til, for de to naturparker er netop blevet genmærket som Dansk Naturpark. Danske Naturparker er en mærkningsordning, som Friluftsrådet står bag, og som gælder for større sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. 

Naturpark Nissum Fjord, som ligger i Holstebro og Lemvig kommuner, blev optaget i Danske Naturparker i 2018. I den knapt 23.000 hektar store park finder man en natur som få andre steder i Danmark: Vesterhavet som nærmeste nabo og med de unikke lavvandede fjordenge, hvor især gæs lever i så stort antal, at gåsen er naturparkens signaturdyr. 

I parken er der udover vilde naturoplevelser masser af friluftsliv i form af eksempelvis en vandretur i Husby Klitplantage eller gennem de autentiske fjordhavne langs fjorden og med mulighed for overnatning i et af de mange shelters. 

Hvad er Danske Naturparker?

Der er i alt 16 Danske Naturparker i Danmark. 

For at blive optaget som medlem skal et område leve op til ti kriterier. Blandt andet: 

  • 50 procent af naturparkens areal skal være beskyttet natur
  • Naturparken skal have mindst en naturvejleder tilknyttet
  • Der skal være et naturråd med lokale repræsentanter 
  • Der skal laves en politisk vedtaget plan for naturparkens udvikling 

Naturpark Åmosen i Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommune breder sig over et areal på 8.500 hektar og blev optaget som den første Dansk Naturpark i 2014. Naturpark Åmosen er et sammenhængende landskab med langstrakte ådale, store søer og store øde moseområder, der strækker sig fra Storebælt og over 45 km ind i Vestsjælland og som rummer et kulturhistorisk skattekammer, hvor der er gjort fund af international betydning fra jægerstenalder og vikingetiden.  

Blandt friluftsoplevelserne i parken er en lang række stisystemer for vandrende ogcyklende samt shelters, fugleskjul og mulighed for at få enestående naturoplevelser med rovfugle, krondyr, odder og isfugl.

Fuld gang i udviklingen af naturparkerne

I begge parker er der gang i en lang række nye initiativer. 

I Naturpark Nissum Fjord er de kommende projekter blandt andet etablering af vådområder, etablering af friluftsfaciliteter ved jollehavne, samt oprettelse af en grejbank. 

Naturpark Åmosen arbejder på en videreudvikling af naturparken ved blandt andet at sikre vandstanden på højmoserester, etablering af et naturobservatorium og større mulighed for at få viden om den rige kulturhistorie. Derudover kan gæster se frem til nye naturrum, støttepunkter og signaturlandsbyer. 

”Vi er rigtig glade for at kunne genmærke Naturpark Nissum Fjord og Åmosen som Danske Naturparker. Kommunerne har arbejdet ambitiøst med udvikling af naturen og mulighederne for friluftsliv i områderne, og der er mange engagerede frivillige, som er med til at løfte naturparken. Vi glæder os til at følge udviklingen de kommende år,” siger Mads Ellegaard fra Friluftsrådets bestyrelse.

Par kigger på fugle i Naturpark Åmosen
Danske Naturparker er et kvalitetsmærke, der sikrer dig de bedste oplevelser i naturen. Find en naturpark i nærheden af dig og få inspiration til gode oplevelser i Danmarks skønne natur.
Kontakt
Annette Eigaard
Politisk konsulent
24 63 05 64
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91