Nyhed

Ny undersøgelse: Stor folkelig opbakning til naturnationalparker, men også bekymringer for friluftslivet

efterår i Gribskov
Ny stor undersøgelse slår fast, at et flertal i befolkningen støtter op om de kommende naturnationalparker og at naturen skal have mere plads. Det er rigtig positivt, men vi skal også lytte til bekymringerne og finde løsninger, der tilgodeser både natur og friluftsliv, lyder det fra Friluftsrådet.

Københavns Universitet har foretaget en undersøgelse af danskernes syn på naturen og de kommende naturnationalparker, hvor mere end 10.000 har deltaget.

Undersøgelsen viser, at danskerne i overvejende grad støtter op om de nye naturnationalparker og at der er stor opbakning til, at naturen får lov til at udvikle sig vildt og frit. Et stort flertal mener også, at naturnationalparkerne vil give gode naturoplevelser og 70 % er interesseret i at besøge en naturnationalpark.

”Det er virkelig positivt at så mange bakker op om de nye naturnationalparker og ser frem til at kunne nyde den vilde og mangfoldige natur i parkerne. Det er vi glade for. Men vi hæfter os selvfølgelig også ved de bekymringer der er for friluftslivets muligheder, og dem tager vi alvorligt” siger Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

En tredjedel forestiller sig nemlig, at det bliver vanskeligere at færdes på cykel i naturnationalparkerne, mens knap en tredjedel svarer, at det bliver vanskeligere at færdes til fods, med hund og til hest.

Lokal inddragelse og lokale løsninger er afgørende

Friluftsrådets opfordrer myndighederne til tæt dialog med lokale brugergrupper, herunder det organiserede friluftsliv, så de bliver inddraget i at finde de bedste løsninger for et mangfoldigt friluftsliv i og udenfor naturnationalparkerne. Der er f.eks. behov for lokal dialog om kompenserende tiltag, hvis mulighederne for friluftsliv bliver begrænset i naturnationalparkerne. Det kan f.eks. være en ny ridesti eller nye friluftsfaciliteter uden for hegnede områder med græssende dyr.

”Den lokale opbakning er afgørende for, hvorvidt naturnationalparkerne bliver en succes, så der er et stort behov for at skabe lokal dialog og reel inddragelse. Det tror vi på, er nøglen til at finde løsninger, der tilgodeser både natur og friluftsliv” siger Winni Grosbøll.

Det er nemlig vigtigt for Friluftsrådet, at der tages højde for det eksisterende friluftsliv i områderne, så der fortsat er gode muligheder for at dyrke forskellige former for friluftsaktiviteter.

Pressemøde om naturnationalparker
Friluftsrådet ser overordnet gode muligheder for at styrke både natur og friluftsliv i udnævnelsen af nye naturnationalparker. Dog ærgrer det Friluftsrådet, at det er nødvendigt at udpege områder, hvor der er væsentlige friluftsinteresser på spil og markant lokal modstand. Men nu gælder det om at skabe en god lokal dialog med reel inddragelse, siger Friluftsrådet.